Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Nieuws
  4. Belgische ruimtevaartbedrijven

Belgische ruimtevaartbedrijven

Pagina 1 van 7

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Antwerp Space Galileo FOC TUR-P voltooit met succes belangrijke Galileo PRS end-to-end testcampagne

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Het Europees Ruimteagentschap (ESA) heeft de end-to-end test met succes voltooid dankzij de Antwerp Space FOC TUR-P- Galileo-systeem tool. Voor het eerst werden tijdens de end-to-end tests van het Galileo-systeem signalen ontvangen van het FOC (Full Operational Capability) signaal van de Public Regulated Service (PRS), de veiligste en meest robuuste klasse van Galileo-diensten.

Lees meer …

Thales Alenia Space en QinetiQ maken de weg vrij voor kleine multimissiesatellieten in een zeer lage baan om de aarde

Foto: Thales Alenia Space

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Bristol/Kruibeke, 19 Juni 2022 – Thales Alenia Space, een joint venture van Thales (67%) en Leonardo (33%), met QinetiQ hebben een studiecontract ondertekend met het Europees Ruimteagentschap om de weg vrij te maken voor kleine multimissiesatellieten in een Very Low Earth Orbit (VLEO) (Zeer Lage Baan om de Aarde).

Lees meer …

Het Proba-3 programma neemt een belangrijke stap bij de integratie van zijn twee satellieten

Integratie van de onderdelen in de cleanroom van QinetiQ.
Foto: QinetiQ

Madrid (Spanje), 18 januari 2022. Het Proba-3 programma, dat onder leiding staat van SENER Aeroespacial, de hoofdcontractant van het project voor de European Space Agency (ESA), heeft een belangrijke mijlpaal bereikt bij de integratie van de twee satellieten die voor het eerst een uiterst precieze formatievlucht in de ruimte zullen demonstreren. In de toekomst zal de technologie van het formatievliegen van ruimtevaartuigen gebruikt worden om omvangrijke structuren (zoals telescopen) te vervangen door kleine onafhankelijke platforms. Deze kunnen gemakkelijker in de ruimte gelanceerd worden en dan gecombineerd worden tot grotere systemen die als één geheel werken, terwijl gelijkwaardige prestaties worden geleverd.

Lees meer …

De operatoren van het Belgische controlecentrum B.USOC leggen de laatste hand aan de RUBI-X missie Hot!

De Europese Columbus module.
Foto: ESA

Aan boord van de Europese module van het Internationaal Ruimtestation (ISS) markeert 26 januari 2021 het einde van twee RUBI-experimenten in het Fluid Science Laboratory (FSL)-rack. In het FSL-rack kunnen experimenten worden uitgevoerd om de dynamica van vloeistoffen in de ruimte te bestuderen, en RUBI (Reference mUltiscale Boiling Investigation) breidt onze kennis over het fysisch kookproces uit. De B.USOC (Belgian User Support and Operation Centre)-operatoren waren verantwoordelijk voor dit complexe ESA-instrument.

Lees meer …

Ruimtewandeling die de Antwerp Space ARGO-modem zal installeren op het Internationaal Ruimtestation

Foto: NASA

De geavanceerde ARGO-modem ontworpen en ontwikkeld door Antwerp Space zal binnenkort operationeel zijn. “Mijn team en ik zijn erg blij om het resultaat te zien van een aantal jaren van gepassioneerd werk dat nu aan de buitenkant van het ruimtestation wordt gemonteerd zodat de Europese astronauten het kort daarna kunnen gebruiken”, zegt Bart Desoete, ARGO-projectmanager bij Antwerp Space.

Lees meer …

Altius : een nieuwe satelliet "Made in Belgium" met SPACEBEL software

Artistieke impressie van de Altius satelliet in een baan om de aarde.
Foto: QinetiQ Space

Het software engineering bedrijf SPACEBEL eindigt het jaar 2020 in stijl. Al sinds 2018 is de Belgische KMO op verschillende niveaus betrokken bij de Altius (Atmospheric Limb Tracker for the Investigation of the Upcoming Stratosphere) missie die de stratosfeer zal bestuderen. Onlangs heeft het Europees Ruimteagentschap (ESA) officieel een nieuw contract getekend met SPACEBEL Vlaanderen voor de levering van het grondsegment dat zal instaan voor het databeheer afkomstig van de instrumenten aan boord van de satelliet. Die operationele grondinfrastructuur zal in Redu en in Ukkel worden opgezet en er de satellietgegevens verwerken voor ze naar de verschillende gebruikers worden doorgestuurd.

Lees meer …

QinetiQ gaat experimentenplatform voor ESA ontwikkelen

Het internationale ruimtestation ISS.
Foto: NASA

Het bedrijf QinetiQ, dat een belangrijke vestiging heeft in het Oost-Vlaamse Kruibeke, heeft met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een contract afgesloten voor de ontwikkeling en de bouw van een platform dat zal gebruikt worden voor het testen in de ruimte van zogeheten 'heat pipes'. Verwacht wordt dat dit platform in 2026 zal worden vastgemaakt aan het internationale ruimtestation ISS. Het contract heeft een waarde van 8,5 miljoen euro. 

Lees meer …

Sonaca vervaadigt onderdeel voor NASA's Orion ruimtecapsule

De Amerikaanse Orion ruimtecapsule met de Europese Service Module.
Foto: NASA

Sonaca, één van de belangrijkste luchtvaartfabrikanten van België, vervaardigt een zeer belangrijk onderdeel voor de Amerikaanse Orion ruimtecapsule. Met deze nieuwe ruimtecapsule willen de Verenigde Staten en NASA in het kader van het Artemis ruimteprogramma binnen enkele jaren terug astronauten tot op het oppervlak van de maan brengen. Hierdoor werkt België ook intensief mee aan de terugkeer van de mens naar de maan. 

Lees meer …

Antwerps bedrijf rust in primeur Internationale Ruimtestation ISS uit met breedband internet

De ARGO modem van Antwerp Space.
Foto: Antwerp Space

Op zaterdag 15 februari 2020 werd een instrument dat ontwikkeld werd door Antwerp Space in België met succes de ruimte in gebracht. Het stukje hardware, de Antwerp Space modem, bevond zich aan boord van de Cygnus NG-13 bevoorradingsmodule die met behulp van een Amerikaanse Antares raket vanuit NASA’s Wallops Flight Facility in Virginia in de ruimte werd gelanceerd. Het onbemande Cygnus NG-13 ruimtetuig was gevuld met bevoorrading voor de crew en hardware voor het Internationale Ruimtestation (ISS) en moet op dinsdag 19 februari vastgemaakt worden aan het ruimtestation. De Antwerp Space modem moet de communicatie vanuit het ISS richting aarde optimaliseren.

Lees meer …

Belgische bedrijven QinetiQ en OIP Sensor Systems slepen miljoenencontract met ESA in de wacht

Artistieke impressie van de ALTIUS aardobservatiesatelliet.
Foto: QinetiQ

Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ heeft een belangrijk nieuw contract afgesloten met het European Space Agency (ESA) en zal zo de Europese mogelijkheden op het gebied van operationele aardobservatie helpen uitbreiden. Met dit nieuwe contract ter waarde van € 75 miljoen zal het bedrijf meebouwen aan de ontwikkeling en de assemblage van de Atmospheric Limb Tracker for Investigation of the Upcoming Stratosphere (ALTIUS) -satelliet, in zijn nieuwe state-of-the-art cleanroomfaciliteiten in Kruibeke. QinetiQ zal een consortium van bedrijven leiden uit België, Canada, Luxemburg en Roemenië.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer