Het TMT International Observatory LLC (TIO) heeft in juni 2024 een contract toegekend aan AMOS voor het ontwerpen en de productie van het tertiaire spiegelondersteuningssysteem en positioneringsassemblage (M3SSPA) van de toekomstige extreem grote TMT-telescoop. Zodra de TMT-telescoop gebouwd is, zal deze een primaire spiegel van 30 meter hebben en de grootste op aarde gebaseerde telescoop zijn. Hierdoor zal dit de grootste optische telescoop op het noordelijk halfrond zijn.
Op 8 september 2024 zal een eerste satelliet van de Europese Cluster-missie (Salsa-C2) terug de atmosfeer van de aarde binnenkomen. Zo eindigt een ruimteavontuur dat meer dan 24 jaar heeft geduurd. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is erg trots op haar bijdrage aan deze wetenschappelijke missie waarmee wetenschappers de magnetosfeer hebben bestudeerd.
Het Colloidal Solids-instrument (COLIS), ontworpen en geproduceerd door het Redwire-team in België voor het Europees ruimteagentschap ESA, is klaar voor lancering naar het internationaal ruimtestation (ISS) als onderdeel van de NG-21 vrachtherbevoorradingsmissie. COLIS is een wetenschappelijk instrument dat ontworpen is om de oorsprong, vorming en dynamica van eiwitten, colloïdale glazen en gels te onderzoeken. Het instrument wordt ondergebracht in de Microgravity Science Glovebox aan boord van het ISS.
Een New Space aardobservatiebedrijf uit België test momenteel geavanceerde teledetectietechnologieën voor gebruik in het Europese Copernicus-programma. Het bedrijf, Aerospacelab genaamd, werd in juni 2023 aan boord gebracht als een Europese opkomende Copernicus Contributing Mission (CCM) en heeft sindsdien met succes zijn SPIP-missie (multiSPectral Imagery Prototype) in een baan om de aarde gebracht. Verwacht wordt dat de satelliet in de nabije toekomst essentiële aanvullende gegevens voor de Europese Copernicus-diensten zal leveren, na de voltooiing van een reeks gegevensdemonstratie- en beoordelingsactiviteiten die momenteel met ESA en Copernicus worden voorbereid.
ESA's Education Office is op zoek naar 28 getalenteerde en gemotiveerde universiteitsstudenten met een technische of natuurkundige achtergrond om deel te nemen aan de Concurrent Engineering Workshop van ESA Academy. Dat is een vijfdaagse workshop die van 16 tot 20 september 2024 wordt gehouden in ESA Academy's Training and Learning Facility in ESEC-Galaxia, België.
Indien alles verloopt zoals gepland gaat de Belgische ruimtevaarder Raphaël Liégeois in 2026 voor de eerste maal naar het internationale ruimtestation ISS. Daar zal hij ongeveer zes maanden lang samen met enkele andere astronauten leven en werken en tal van wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Liégeois studeerde in april 2024 af als Europees ruimtevaarder na een 14-maanden lange opleiding. Dankzij dit fotodagboek kan je de intensieve opleiding en training als voorbereiding op zijn eerste ruimtemissie op de voet volgen!
Vyoma heeft het Belgische ruimtevaartbedrijf Aerospacelab geselecteerd voor een contract voor een microsatelliet met de tweede optische payload voor Space Situational Awareness (SSA) van Vyoma, die eind 2025 gelanceerd moet worden. De missie bevordert Vyoma's 12-satellieten tellende Flamingo-constellatie, die is ontworpen voor het verzamelen en leveren van low-latency, high-fidelity SSA-gegevens vanuit de ruimte. Als onderdeel van het contract levert Aerospacelab zijn Versatile Satellite Platform-50 (VSP-50) voor de optische payload van Vyoma, en levert het de productie-, assemblage-, integratie- en testdiensten voor de missie.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft op 22 mei 2024 bekend gemaakt dat de Belgische ruimtevaarder Raphael Liegeois in 2026 voor de eerste maal naar het internationale ruimtestation ISS zal vliegen. Raphael Liegeois studeerde samen met vijf andere kandidaat-ruimtevaarders recent nog af van zijn basisopleiding tot ruimtevaarder. Na Dirk Frimout en Frank De Winne wordt Raphael Liegeois nu de derde Belg die officieel de ruimte zal ingaan en de tweede Belg die gedurende lange tijd zal leven en werken aan boord van het internationale ruimtstation ISS.
Aerospacelab, een snelgroeiende satellietfabrikant, heeft de eerste steen gelegd voor zijn toekomstige megafabriek. Dit is een cruciaal moment in zijn groeiproces en de basis voor een faciliteit die klaar is om Europa's grootste satellietfabriek te worden. Tijdens de openingsceremonie op 16 mei 2024 waren er onder andere de staatssecretaris Thomas Dermine, de Waalse vicevoorzitter Willy Borsus, het hoofd van het Ventures and Financing Office van het Europees Ruimteagentschap, Gianluigi Baldesi en de burgemeester van Charleroi, Paul Magnette, aanwezig.
Aerospacelab heeft zijn recent gelanceerde satellieten met succes in gebruik genomen en verwerkt momenteel de gegevens van zijn VHR-satelliet (Very High Resolution). De Aerospacelab VHR-satelliet is ontworpen om beelden van het aardoppervlak vast te leggen op submeter-tot-pixelschaal en combineert gegevens uit het zichtbare spectrum. Aerospacelab lanceerde in totaal vier satellieten op de Tranporter-10 missie van SpaceX op 4 maart, waaronder drie RFS-satellieten (Radio Frequency Sensing) en één VHR-satelliet.