Artistieke impressie van de PROBA 2 satelliet
Foto: ESA

De in België gebouwde PROBA 2 satelliet werd in november 2009 met succes in de ruimte gebracht door een Russische Rockot draagraket. Naast tal van technologische experimentele nieuwigheden werd deze 130 kilogram zware microsatelliet ook uitgerust met twee wetenschappelijke instrumenten die onze ster, de zon observeren. Zowel het SWAP alsook het LYRA instrument werden ontwikkeld door de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB). Het SWAP instrument is niet veel groter dan een schoendoos en maakt beelden van de atmosfeer van de zon. Deze buitenste zonnelaag is voor de mens onzichtbaar omdat deze vooral in het UV e EUV straalt. SWAP vertaalt deze stralen naar een zichtbaar beeld waardoor wij prachtige opnamen te zien krijgen van het plasma dat een temperatuur heeft van een miljoen graden. Elke minuut maakt het SWAP instrument een beeld van onze ster waardoor wetenschappers fenomenen op het oppervlak van de zon beter kunnen opvolgen. De technologie achter de kleine telescoop van het SWAP instrument steunt op kennis die werd opgebouwd aan de hand van de Extreme Ultraviolet Imaging Telescope (EIT) aan boord van de SOlar Heliospehric Observatory (SOHO). SWAP is echter veel compacter dan EIT, heeft een breder beeld van de zon, brengt ook de zonnerand in beeld en kan wegkijken van de zon indien dit nodig zou zijn. Hieronder vind je één van de laatste opnames van de zon gemaakt door het SWAP instrument.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste zonne-activiteit en de eventuele kansen op zichtbaar poollicht? Breng dan zeker een bezoekje aan onze populaire dochterpagina Poollicht.be!

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens