Foto: Xona Space Systems

Aerospacelab, een Belgische startup die kleine satellieten produceert en exploiteert, kondigde een nieuwe samenwerking aan met de Amerikaanse startup Xona Space Systems. In het kader van de overeenkomst met Xona Space die op 19 maart 2024 werd aangekondigd, heeft Aerospacelab een contract binnengehaald voor de bouw van de eerste positionerings-, navigatie- en tijdsbepalingssatelliet (PNT) van de Amerikaanse startup. Xona Space ontwikkelt een commerciële PNT-dienst via een constellatie van satellieten in een lage baan om de aarde.

Het bedrijf is van plan om de dienst aan te bieden als back-up voor PNT geleverd door het Global Positioning System. De satelliet van Xona zal worden geproduceerd in de toekomstige fabriek van Aerospacelab in de Verenigde Staten. De specifieke locatie en tijdlijn voor de opening zullen binnenkort bekend worden gemaakt, aldus Tina Ghataore, chief strategy and revenue officer van Aerospacelab. Ghataore zei dat het contract met Xona Space geen opties bevat om meer satellieten te bouwen na de eerste overeenkomst, "maar we hebben deze mogelijkheid al besproken als een mogelijke volgende mijlpaal," zei ze.

Zes Aerospacelab satellieten gelanceerd

Aerospacelab werd opgericht in 2018 en heeft al satellieten in een baan om de aarde gelanceerd als onderdeel van zijn remote-sensingactiviteiten. Een van de Amerikaanse klanten van het bedrijf is Albedo, een startup op het gebied van teledetectie die van plan is een constellatie voor optische en thermische beeldvorming op te zetten in een zeer lage baan om de aarde. Ghataore zei dat de satelliet die wordt gebouwd voor Xona Space een kleine satelliet is die gebruik maakt van een bus genaamd VSP, oftewel Versatile Satellite Platform. Ze zei dat het VSP een bewezen staat van dienst heeft met zes ruimtevaartuigen die momenteel in een baan om de aarde zijn gebracht. Volgens de overeenkomst zal Aerospacelab Xona Space ook helpen bij het verkrijgen van de benodigde licentie voor satellietoperators en twee jaar lang ondersteuning bieden bij de lanceringsactiviteiten. "We zijn verheugd om deel uit te maken van Xona's reis, omdat we deze navigatiesatelliet voor hen bouwen, maar ook zullen assembleren, integreren en testen in onze nieuwe Amerikaanse faciliteiten," zei Ghataore.

Tyler Reid, medeoprichter en chief technology officer van Xona Space, zei dat het bedrijf had gekozen voor Aerospacelab vanwege de "bewezen satellietplatformen, concurrerende prijzen en toewijding aan een agressief tijdschema". Xona Space, gevestigd in Californië, ontwierp zijn PNT-dienst voor zelfrijdende auto's en drones, maar het bedrijf ziet groeiende mogelijkheden in de defensiemarkt nu het Amerikaanse leger alternatieven zoekt voor GPS. De venture tak van Lockheed Martin, het bedrijf dat GPS-satellieten produceert voor Defensie, is een investeerder in Xona Space. De PNT startup zei dat het van plan is om in de komende jaren te beginnen met het bouwen van een constellatie van 250 tot 300 kleine satellieten in een lage baan om de aarde.

Bron: SpaceNews

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens