Foto: ESA

Antwerp Space en Airbus Defense and Space hebben een contract getekend voor de ontwikkeling van het Communicatiesubsysteem voor de Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey (Ariel)-missie van het Europees Ruimteagentschap. Ariel is de vierde missie van gemiddelde klasse in het Cosmic Vision-programma van het Europees Ruimteagentschap (ESA). Deze missie zal honderden transiterende exoplaneten observeren en hun chemische samenstelling en thermische structuur meten.

Deze informatie wordt als cruciaal gezien om te begrijpen hoe de fysische en chemische eigenschappen van een planeet zijn gekoppeld aan de omgeving waarin deze is gevormd en de ster waar deze omheen draait. Tegelijkertijd kan deze informatie ook helpen bij de zoektocht naar een andere planeet zoals de aarde ergens anders in het heelal. De lancering van de missie is gepland voor 2029.

Het Communicatiesubsysteem dat bij Antwerp Space wordt ontwikkeld, zorgt voor de communicatieverbinding met de aarde en maakt het sturen van commando’s naar en het observeren van het ruimteschip mogelijk tijdens de volledige nominale missie van vier jaar, die mogelijk met twee jaar zal worden verlengd. Ariel zal op het tweede Lagrangepunt (L2) - 1,5 miljoen kilometer van de aarde - opereren en dit brengt verschillende technische uitdagingen met zich mee. "Het Ariel-communicatiesubsysteem is een stevig geheel van 6 hoofdeenheden - inclusief transponders, hoogvermogenversterkers en antennes - en 35 componenten met een totale massa van 15 kg. Het subsysteem biedt redundante telemetrie-, tracking- en commandomogelijkheden op X-band. Het zendt een RF-vermogen van 10 W uit en ondersteunt data downlink met symbol rates tot 10 Msps", zegt Hugues Vasseur, Lead Engineer voor dit project. Antwerp Space is verantwoordelijk voor het ontwerp, de ontwikkeling, de productie, de assemblage, de integratie en het testen, de verificatie en de kwalificatie van het communicatiesubsysteem. De activiteiten vinden plaats in de hoofdvestiging in Antwerpen.

Antwerp Space's ervaring en capaciteiten op vlak van communicatie werden onlangs gedemonstreerd in de JUICE-missie, waarvoor het bedrijf ook het communicatiesubsysteem leverde. Koen Puimège, Managing Director bij Antwerp Space: "De hernieuwde samenwerking tussen ESA, Airbus Defense and Space en Antwerp Space voor de Ariel-missie is daarom ook een teken van de betrouwbare reputatie die Antwerp Space heeft opgebouwd binnen de industrie. Deze samenwerking zal in toekomstige missies verder versterkt worden en gebruik maken van de interne ontwikkelingen van unieke communicatieapparatuur binnen Antwerp Space, zoals de nieuw ontwikkelde X-band Transponder."

Bron: Antwerp Space

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens