Foto: Aerospacelab

Aerospacelab, een snelgroeiende satellietfabrikant, heeft de eerste steen gelegd voor zijn toekomstige megafabriek. Dit is een cruciaal moment in zijn groeiproces en de basis voor een faciliteit die klaar is om Europa's grootste satellietfabriek te worden. Tijdens de openingsceremonie op 16 mei 2024 waren er onder andere de staatssecretaris Thomas Dermine, de Waalse vicevoorzitter Willy Borsus, het hoofd van het Ventures and Financing Office van het Europees Ruimteagentschap, Gianluigi Baldesi en de burgemeester van Charleroi, Paul Magnette, aanwezig. 

De eerste steenlegging is de start van de bouw van de Megafactory, waarvan de productie in 2026 moet beginnen. In de Megafabriek zal Aerospacelab satellieten van 150 kg tot 1 ton produceren, met een capaciteit tot 500 satellieten per jaar. Met 7.000 vierkante meter productieruimte en 4.000 vierkante meter cleanroom wordt het de op twee na grootste satellietfabriek ter wereld. Sinds de aankondiging van de fabriek in 2022 heeft het bedrijf de laatste hand gelegd aan de ontwerpplannen en vergunningen, en een basis van leveranciers en aannemers gemobiliseerd.

De CEO en oprichter van Aerospacelab, Benoît Deper, zei: “Dit is niet alleen het begin van een spannend nieuw hoofdstuk voor Aerospacelab, maar zet ook de satellietindustrie op een nieuwe koers in haar toeleveringsbasis. Met deze doorbraak zijn we goed op weg om te voldoen aan de behoeften van grote constellaties voor zowel commerciële als overheidsklanten op wereldwijde schaal”.

Grégoire Dupuis, CEO van Sambrinvest, voegde hieraan toe: “Deze eerste steen is het resultaat van meer dan 2 jaar hard structurerend werk met Aerospacelab. Het toont onze bereidheid om het voortouw te nemen om projecten met een grote impact voor de regio mogelijk te maken. We zijn er trots op Aerospacelab vanaf de eerste dag te steunen in zijn ambitieuze missie en zijn Megafactory-project. Dit zal Charleroi en de Europese ruimtevaartsector ongetwijfeld naar nieuwe hoogten stuwen.”

Sinds de aankondiging van de fabriek in 2022 heeft het bedrijf de laatste hand gelegd aan de ontwerpplannen en vergunningen en heeft het een aantal leveranciers en aannemers gemobiliseerd.

Over Aerospacelab

Aerospacelab, opgericht in 2018, is een opkomende figuur in de ruimtevaartsector, met een opmerkelijke prestatie van 8 satellieten die met succes in een baan om de aarde zijn gebracht. We zijn trots op onze toewijding aan verticale integratie en TRL-9-implementatie, wat onze toewijding aan het stimuleren van innovatie in de ruimtevaartindustrie stolt. Aerospacelab is strategisch gevestigd op verschillende locaties, waaronder de VS, en blijft vastberaden in zijn missie om baanbrekende oplossingen te leveren voor onze diverse klanten. Aerospacelab is onlangs begonnen met de bouw van zijn Megafactory, 's werelds op twee na grootste satellietproductiefaciliteit, die in 2026 operationeel zal zijn.

Bron: Aerospacelab

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens