Het Belgische Centre Spatial de Liège (CSL) speelt een belangrijke rol bij de voorbereiding van de Nieuwe Europese Herschel en Planck missies. Begin 2009 zullen door middel van een krachtige Ariane 5 raket twee nieuwe Europese wetenschappelijke observatoria in de ruimte gebracht worden die de naam Herschel en Planck kregen en elk een gewicht hebben van 3,3 ton en 1,8 ton.
Na de succesvolle koppeling van het Europese ruimtelabo Columbus aan het ISS ruimtestation op 11 januari 2008, kende Europa op 3 april 2008 opnieuw een groot succes toen de eerste Automated Transfer Vehicle (ATV) zich voor de eerste keer automatisch koppelde aan het ISS. Deze 20 ton zware ATV, die de naam 'Jules Verne' kreeg, werd op 9 maart 2008 gelanceerd van op het Centre Spatial Guyanais in Frans Guyana door middel van een aangepaste Ariane 5 raket.
Op 7 februari 2008 werd de Europese Columbus module in de ruimte gebracht door het Amerikaanse ruimteveer Atlantis. Vier dagen later werd dit 10,3 ton zware ruimtelaboratorium vastgehecht aan de Harmony koppelingsmodule van het ISS ruimtestation waardoor het ISS er 75 kubieke meter extra leefruimte bij kreeg. De Columbus module is het uithangbord voor de Europese ruimtevaart waarin de Belgische ruimtevaartindustrie een belangrijke rol speelde.
Het Belgische ruimtevaartbedrijf Verhaert Space realiseerde drie wetenschappelijke experimenten aan boord van de Russische Foton M3 capsule die met succes op 14 september 2007 in een lage baan om de Aarde gebracht werd. In 1985 werden de onbemande Foton ruimtecapsules door de Sovjet Unie geïntroduceerd en het ontwerp van dit tuig is gebasseerd op dat van de Vostok ruimtecapsule waarmee Yuri Gagarin als eerste mens in 1961 de ruimte inging.
Het Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques (SABCA) speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Europa’s nieuwste draagraket. Dit Belgische bedrijf, dat in 1920 opgericht werd, is verantwoordelijk voor de technologie waarmee de straalpijp van de nieuwe kleine Vega raket zal gestuurd worden. Daarnaast levert SABCA ook al vele jaren onderdelen voor de Ariane raketten en is het heel actief binnen de luchtvaart.