Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Nieuws
  4. Belgisch sterrenkundig onderzoek

Belgisch sterrenkundig onderzoek

Pagina 1 van 6

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Hittegolven op de zon Hot!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Een wetenschappelijk team onder leiding van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en de KU Leuven, heeft vastgesteld dat magnetische golven met een hoge frequentie essentieel zijn om de atmosfeer van de zon op te warmen tot miljoenen graden. Deze bevinding werpt een nieuw licht op het meest intrigerende zonne-mysterie: wat maakt de atmosfeer van de zon zoveel heter dan haar oppervlak?

Lees meer …

Asteroseismologie verleent toegang tot de generale repetitie van een kosmisch ballet Hot!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Aan de hand van waarnemingen gemaakt met de NASA TESS ruimtetelescoop en spectroscopie van de KU Leuven Mercator telescoop is een team van onderzoekers van de KU Leuven erin geslaagd om een nieuwe zware pulserende ster te ontdekken, genaamd HD192575, en zowel diens massa, leeftijd en interne rotatie te bepalen. Deze bevindingen zijn belangrijk aangezien zware sterren zoals HD192575 op een bepaalde dag zullen uiteenspatten als supernova en zo een kosmisch ballet scheppen op de nachthemel. Om de fysica achter dergelijke supernova te begrijpen, alsook de zwarte gaten en tollende neutronensterren die achterblijven, is het noodzakelijk om te achterhalen hoe hun voorgangers intern samengesteld zijn, en hoe ze evolueren. HD192575 biedt hierbij een uniek inzicht voor het opkomende ballet, aangezien zware sterren maar kortstondig leven in het Universum, en een gedetailleerde beschrijving zeer nauwkeurige data sets van lange duur vereist.

Lees meer …

Belgische astronomen ontdekken belangrijk planetenstelsel Hot!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Een studie onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Luik, die gebruik maken van waarnemingen van NASA's TESS-telescoop, presenteert de ontdekking van een systeem van twee planeten die iets groter zijn dan de aarde en synchroon rond een koude ster draaien. Het systeem, dat de naam TOI-2096 heeft gekregen, bevindt zich op 150 lichtjaar van de aarde. Deze ontdekking werd ook gepubliceerd in het bekende tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

Lees meer …

VUB-ULB-expeditie keert terug uit Antarctica met meteoriet van bijna acht kilogram Hot!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Een internationaal team geleid door Vinciane Debaille (FNRS-ULB), waaraan ook VUB’er Ryoga Maeda deelnam, keerde terug uit Antarctica met een merkwaardige vondst. Tijdens prospecties in de wijde omgeving van het Belgische Princess Elisabeth Antarctica Station vonden ze een flink uit de kluiten gewassen meteoriet van niet minder dan 7,6 kilogram. De wetenschappelijke missie, die al enkele jaren op zoek gaat naar meteorieten en micrometeorieten op de Zuidpool, verkende tijdens deze campagne aan de hand van satellietbeelden en GPS-coördinaten verschillende potentieel interessante vondstgebieden voor meteorieten.

Lees meer …

European Research Council heeft een Synergy Grant toegekend aan astrofysicus Conny Aerts Hot!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

De European Research Council (ERC) heeft een prestigieuze Synergy Grant toegekend aan KU Leuven astrofysica Conny Aerts. Als coördinerend hoofdonderzoeker bundelt ze haar krachten met Stéphane Mathis (CEA Paris-Saclay) en Michel Rieutord (Universiteit van Toulouse) uit Frankrijk en met Aaron Dotter (Dartmouth College) uit de VS. De vier hoofdonderzoekers ontvangen bijna 10 miljoen euro voor hun project 4D-STAR, dat innovatieve numerieke modellen van roterende magnetische sterren in drie ruimtelijke dimensies gedurende hun evolutie zal ontwikkelen en opleveren.

Lees meer …

DART-inslag op een asteroïde, een mijlpaal voor de Koninklijke Sterrenwacht van België Hot!

Artistieke impressie van de DART missie.
Foto: NASA

In de nacht van 26 tot 27 september, om ongeveer 1u15 (Belgische tijd), zal de DART-sonde van NASA neerstorten op de asteroïde Dimorphos, die zich op meer dan 10 miljoen kilometer van de Aarde bevindt. Het doel van deze inslag is het testen van een strategie om asteroïden af te buigen. Voor de Koninklijke Sterrenwacht van België, die betrokken is bij planetaire verdediging, is deze missie een belangrijke eerste stap.

Lees meer …

Belgische astronomen helpen bij het maken van het meest gedetailleerde overzicht van onze Melkweg Hot!

Artistieke impressie van de Gaia satelliet.
Foto: ESA

Op 13 juni 2022 kondigde het Europees Ruimteagentschap (ESA) het meest gedetailleerde overzicht van onze Melkweg tot nu toe aan. De derde data release van de Gaia satelliet biedt een schat aan informatie over de sterren en andere hemellichamen die samen onze Melkweg vormen. Belgische astronomen hebben bijgedragen aan het Europese consortium dat deze catalogus ter beschikking stelt. Het onderzoek zal ons in staat stellen nieuwe asteroïden, dubbelsterren en "sterbevingen" te vinden en nieuwe inzichten te verwerven in ons Melkwegstelsel.

Lees meer …

Conny Aerts ontvangt als eerste Belg de prestigieuze Kavli Prijs voor Astrofysica Hot!

Foto: KU Leuven

Professor in de sterrenkunde Conny Aerts is door de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren geselecteerd voor de 2022 Kavli Prijs in Astrofysica. Ze deelt de prijs met de Amerikaanse astrofysicus Roger Ulrich en de Deense astrofysicus Jørgen Christensen-Dalsgaard voor hun pionierswerk en leiderschap in de ontwikkeling van helio- en asteroseismologie en hun doorbraken in deze domeinen, die de grondslagen vormen voor de huidige theorie van sterstructuur.

Lees meer …

Succesvolle lancering voor de James Webb Space Telescope met belangrijke Belgische bijdrage Hot!

De James Webb Space Telescope.
Foto: NASA/ESA

Gebruikerswaardering: 5 / 5

De James Webb Ruimte-telescoop is de grootste en krachtigste telescoop die ooit in de ruimte is gelanceerd. Webb zal het verborgen heelal voor onze ogen onthullen door infrarood licht te observeren, en ons zo een kijk geven op sterren gehuld in stofwolken, moleculen in de atmosferen van andere werelden en het licht van de eerste sterren en vroegste sterrenstelsels, die meer dan 13,5 miljard jaar geleden hun licht uitstuurden. Met zijn reeks ultramoderne instrumenten verlegt Webb de grenzen van onze kennis van het zonnestelsel, het ontstaan van sterren en exoplaneten, en de vorming en evolutie van sterrenstelsels.

Lees meer …

Limburg krijgt tweede sterrenwacht Hot!

Chris Janssen en Jos Eerdekens van de Bocholtse Sterrenwacht.
Foto: Dick Demey / HBVL

Op 28 oktober 2021 opent in de Limburgse gemeente Bocholt een nieuwe sterrenwacht dat de naam 'Observatorium Georges Lemaître Bocholt' zal dragen. Deze nieuwe sterrenwacht zal zich op het dakterras van het jeugd- en cultuurhuis De Steen bevinden en biedt vandaar een zicht van 360° over de horizon en dit vanop een hoogte van bijna twintig meter. Met deze nieuwe sterrenwacht wil het Educatief Centrum voor Natuur- en Sterrenkunde (ECNS) het grote publiek warm maken voor de schoonheden van de sterrenhemel.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Raphaël Liégeois

De laatste updates over de Belgische ruimtevaarder Raphaël Liégeois!

Belgisch sterrenkundig onderzoek

De laatste updates over het Belgisch sterrenkundig onderzoek!

Belgische satellieten

De laatste updates over de Belgische satellieten!

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer