Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Nieuws
  4. Belgische ruimtevaartbedrijven

Belgische ruimtevaartbedrijven

Pagina 6 van 7

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Thales Alenia Space ETCA op weg naar Pluto

Artistieke impressie van de New Horizons ruimtesonde
Foto: NASA

Op dinsdag 29 december 2009 bevond de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons zich halverwege zijn lange reis naar de dwergplaneet Pluto. Het ruimtetuig bevond zich op dat moment 2,464 miljard kilometer van de Aarde en moet nog eens 2,462 miljard kilometer afleggen eer het in 2015 als eerste aankomt bij Pluto en zijn manen. Momenteel bevindt New Horizons zich tussen de banen van Saturnus en Uranus. Elke dag legt de ruimtesonde een afstand af van 1,2 miljoen kilometer.

Lees meer …

Thales Alenia Space ETCA ondertekent grootste contract ooit

Lancering van een Ariane 5 draagraket
Foto: Arianespace

De Belgische vestiging in Charleroi van het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space gaat onderdelen leveren voor de 35 volgende Ariane 5 ECA raketten. In juni werd een contract getekend tussen Thales Alenia Space ETCA in Charleroi en Astrium voor de levering van elektronische onderdelen voor Ariane 5 ECA raketten die tussen 2011 en 2015 moeten gelanceerd worden. Dit is het grootste contract dat het bedrijf in Charleroi ooit ondertekende en is goed voor 200 000 werkuren.

Lees meer …

Belgisch bedrijf ontwikkeld software voor Franse kunstmaan

Artistieke impressie van het Picard zonne-observatorium
Foto: CNES

In november 2009 moet de Franse Picard kunstmaan in de ruimte gebracht worden. Picard werd genoemd naar de Franse sterrenkundige die in de zeventiende eeuw de eerste precisiemetingen van de zonnediameter uitvoerde. Dit project van het Franse ruimtevaartagentschap Centre National d’Études Spatiales (CNES) valt onder het Myriade programma dat bestaat uit een reeks van wetenschappelijke en technologische microsatellieten.

Lees meer …

Herschel & Planck

Artistieke impressie van de Europese Herschel ruimtetelescoop
Foto: ESA

Op donderdag 14 mei 2009 werd vanop de Europese Kourou lanceerbasis in Frans Guyana een krachtige Ariane 5 draagraket gelanceerd met in zijn vrachtruim twee nieuwe Europese ruimtetelescopen. Nadat de Ariane 5 raket omstreeks 15u12 Belgische vertrok vanop het lanceercomplex ELA 3 werd de Herschel ruimtetelescoop 26 minuten later losgekoppeld van de tweede rakettrap. Drie minuten later was het de beurt aan het Planck observatorium.

Lees meer …

Centre Spatial de Liège test JWST experiment

Logo Centre Spatial de Liège

NIRSpec staat voor "Near Infrared Multi-Object Dispersive Spectrograph" en is één van de drie wetenschappelijke instrumenten aan boord van de James Webb Space Telescope. Deze nieuwe ruimtetelescoop moet de opvolger worden van de succesvolle Hubble Space Telescope die sinds 1990 in een baan om onze planeet draait. Het Belgische Centre Spatial de Liège werd geselecteerd om het NIRSpec instrument te testen in zijn testfaciliteiten waarmee het de vijandige omgeving van de ruimte kan simuleren.

Lees meer …

Thales Alenia Space ETCA ontwikkeld onderdelen voor 48 Amerikaanse satellieten

Logo Thales Alenia Space

Het Belgische bedrijf Thales Alenia Space ETCA, dat gevestigd is in het Waalse Mont-Sur-Marchienne, zal elektronische onderdelen bouwen voor de volgende generatie Amerikaanse Globalstar communicatiesatellieten. In totaal zal het toekomstige netwerk bestaan uit 48 nieuwe Globalstar kunstmanen die elk een gewicht hebben van ongeveer 700 kilogram en vanaf 2009 zullen deze gelanceerd worden van op de Baikonur lanceerbasis door middel van Russische Soyuz raketten.

Lees meer …

Belgisch bedrijf zorgt voor energie op Mars

Logo Umicore

Het Belgische bedrijf Umicore (dat tot 2001 gekend was onder de naam Union Minière) vinden we niet enkel terug in tal toepassingen met betrekking tot metalen op aarde maar de germaniumsubstraten die het bedrijf ontwikkeld voor hoog-efficiëntie zonnecellen worden vandaag de dag ook gebruikt op de planeet Mars.

Lees meer …

Het Centre Spatial de Liège test nieuwe ESA ruimtetelescopen

Logo Centre Spatial de Liège

Het Belgische Centre Spatial de Liège (CSL) speelt een belangrijke rol bij de voorbereiding van de Nieuwe Europese Herschel en Planck missies. Begin 2009 zullen door middel van een krachtige Ariane 5 raket twee nieuwe Europese wetenschappelijke observatoria in de ruimte gebracht worden die de naam Herschel en Planck kregen en elk een gewicht hebben van 3,3 ton en 1,8 ton.

Lees meer …

België en de ATV

Een Europese ATV cargomodule in de ruimte
Foto: NASA / ESA

Na de succesvolle koppeling van het Europese ruimtelabo Columbus aan het ISS ruimtestation op 11 januari 2008, kende Europa op 3 april 2008 opnieuw een groot succes toen de eerste Automated Transfer Vehicle (ATV) zich voor de eerste keer automatisch koppelde aan het ISS. Deze 20 ton zware ATV, die de naam 'Jules Verne' kreeg, werd op 9 maart 2008 gelanceerd van op het Centre Spatial Guyanais in Frans Guyana door middel van een aangepaste Ariane 5 raket.

Lees meer …

België en Columbus

De Europese Columbus module aan het ISS
Foto: NASA

Op 7 februari 2008 werd de Europese Columbus module in de ruimte gebracht door het Amerikaanse ruimteveer Atlantis. Vier dagen later werd dit 10,3 ton zware ruimtelaboratorium vastgehecht aan de Harmony koppelingsmodule van het ISS ruimtestation waardoor het ISS er 75 kubieke meter extra leefruimte bij kreeg. De Columbus module is het uithangbord voor de Europese ruimtevaart waarin de Belgische ruimtevaartindustrie een belangrijke rol speelde.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer