Toen op dinsdagavond 28 oktober 2014 een Amerikaanse Antares draagraket, met aan boord het ruimtevrachtschip Cygnus, kort na de lancering explodeerde, was dit ook een grote tegenslag voor de ruimtevaartindustrie in België. Zo bevonden zich aan boord van het private ruimtevrachtschip Cygnus twee experimenten die werden gebouwd door het Belgische ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space.
Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke heeft een miljoenencontract afgesloten met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA voor de ontwikkeling van een dockingsysteem waarmee nieuwe ruimtevaartuigen zich in de toekomst kunnen vasthechten aan ondermeer het internationale ruimtestation ISS.
Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space, dat gevestigd is in het Oost-Vlaamse Kruibeke, heeft met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een contract afgesloten voor de ontwikkeling van een prototype van een waterzuiveringseenheid. Het contract voor de ontwikkeling van het prototype heeft een waarde van 1,1 miljoen euro.
Bent u op zoek naar een job in de Belgische ruimtevaartindustrie? Dan moet u ongetwijfeld dit overzicht bekijken! In onderstaand artikel wordt een overzicht gegeven van alle openstaande vacatures die terug te vinden zijn bij zowel bedrijven die actief zijn in de ruimtevaart in Vlaanderen alsook in Wallonië. Bedrijven die in België onderdelen maken voor satellieten of software ontwikkelen voor ruimtevaartuigen zijn steeds op zoek naar nieuw talent. Solliciteer snel voor één van onderstaande jobs en wie weet mag je werken aan een echte satelliet of ontwikkel je fijne precieze onderdelen voor ruimte-experimenten en raketten.
In aanwezigheid van onder meer Staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Philippe Courard en Bernard Caprasse, gouverneur van de provincie Luxemburg, is in Wallonië een nieuw bedrijf opgericht dat ruimtevaarttechnologie gaat gebruiken in de logistieke sector. Het bedrijf, Locus Traxx Worldwide Europe, moet op termijn voor een veertigtal jobs zorgen.
De vestiging van het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space in België opent weldra een nieuwe site in Leuven. Zo zal in Leuven een team van een twintigtal ingenieurs aan het werk gesteld worden om nieuwe producten en technologie te ontwikkelen voor satellieten en lanceerraketten.
Het is op 29 September 1988 dat SPACEBEL werd opgericht ter bevordering en ontwikkeling van de vaardigheden van België, en van het Waalse Gewest in het bijzonder, op het gebied van informatietechnologie voor de ruimtevaartindustrie. Uiteindelijke doelstelling van het nieuwe bedrijf: bijdragen tot een beter begrip van het heelal en de verbetering van het leven op aarde.
Op 13 maart 2013 is het Zwitserse ruimtevaartbedrijf Swiss Space Systems (S3) officieel voorgesteld aan de internationale pers. Swiss Space Systems wil een ruimtependel ontwikkelen en bouwen waarmee het bedrijf kleine satellieten tegen een lage prijs in de ruimte kan brengen. Aan dit ambitieuze project werken ook enkele Belgische bedrijven mee.
De Belg Raymond Pieck is aangeduid als nieuwe General Manager van het Belgische ruimtevaartbedrijf Antwerp Space N.V. Als General Manager zal Raymond Pieck verslag uitbrengen aan de raad van bestuur en de dagelijkse leiding op zich nemen. Pieck is al meer dan twintig jaar werkzaam in de wereld van de satellietcommunicatie en heeft ervaring op vlak van systeemontwikkeling, product management director en CEO, .
Als er één reden is waarom er blijvend geïnvesteerd moet worden in ruimtevaart en waarom dit boeiend is; is omdat ruimtevaart-technologie vaak zijn weg vindt naar commerciële toepassingen. Helaas vinden niet alle nieuwe ontwikkelingen en zogenaamde ‘spin-offs’ hun weg naar de samenleving door ondermeer beperkte budgetten of problemen bij het oprichten van een onderneming.