Belgium in Space zag in september 2008 het levenslicht en groeide uit een idee dat afkomstig was van één van de beheerders van de populaire website Spacepage.be en ruimtevaart-fanaat Kris Christiaens. België speelt al sinds enkele jaren een niet onbelangrijke rol in tal van Europese en internationale ruimtevaartprojecten. Om dit extra in de kijker te zetten werd deze website ontwikkeld. Op Belgium in Space vindt u tientallen artikelen of nieuwsberichten terug over de Belgische ruimtevaarders, ruimtevaartbedrijven, ruimtevaartprojecten en belangrijke sterrenkundige ontdekkingen waar België bij betrokken was. Deze Nederlandstalige website beschikt eveneens over een uitgebreid Belgium in Space forum waar iedereen terecht kan met zijn vragen, suggesties of eigen mening. Belgium in Space werd opgericht met het oog op de tweede ruimtemissie van de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne in 2009. Op deze manier probeert deze website ruimtevaart en sterrenkunde te promoten bij jongeren en in een positief daglicht naar voor te brengen.
BiS doelstellingen
De belangrijkste doelstelling van Belgium in Space is informatie te bieden aan de bevolking over de rol van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart en de sterrenkunde. Daarnaast zal men via deze website op de hoogte kunnen gehouden worden van het laatste nieuws op vlak van Belgische ruimtevaartprojecten en en Belgische sterrenkundige ontdekkingen en zal men kunnen terugblikken via één van de vele artikelen naar vele hoogtepunten uit de Belgische ruimtevaartgeschiedenis.
BiS drie belangrijkste doelstellingen:
- informatie over België in de ruimtevaart en de sterrenkunde bieden via het internet!
- bezoekers voorzien van het laatste nieuws over sterrenkunde en ruimtevaart in België!
- ruimtevaart en sterrenkunde promoten bij jongeren en in een positief daglicht brengen!
BiS is meer dan enkel tekst!
In 2009 kreeg Belgium in Space er een eigen YouTube kanaal bij. Op dit kanaal kan je allerlei video's terugvinden over ondermeer Frank De Winne, Dirk Frimout en de in België gebouwde PROBA satellieten. Daarnaast kan je op Belgium in Space elke minuut de exacte locatie van het internationaal ruimtestation ISS terugvinden en kan je moeilijke woorden of termen opzoeken in het BiS Woordenboek. Via de populaire internetdienst Twitter kan je steeds het laatste Belgische ruimtevaartnieuws op de voet volgen aangezien Belgium in Space hier een speciaal profiel op aanmaakte.
BiS interviews
Sinds juni 2009 worden er op Belgium in Space op geregelde tijdstippen online interviews geplaatst. Belgium in Space nam hiervoor contact op met verschillende mensen uit de Belgische ruimtevaartindustrie of onderzoeksinstellingen en onderwierp hen aan een reeks vragen over hun job of hun passie voor ruimtevaart. Op deze manier probeert Belgium in Space jongeren te stimuleren om te kiezen voor een wetenschappelijke of technologische studierichting.
BiS en Parsec vzw
Belgium in Space maakt deel uit van de Belgische vzwParsec uit Aalter waartoe de andere websites behoren als Poollicht.be en Spacepage.be. Met deze structuur willen de mensen achter deze non-profit vereniging een heuse astro-community op het internet creëren waar iedereen terecht kan die informatie zoekt of vragen heeft over ruimtevaart, sterrenkunde en aanverwante wetenschappen. Aangezien België een steeds grotere rol begint te spelen in de ruimtevaart werd eind 2008 beslist hier een aparte website voor te ontwikkelen. Spacepage en de andere websites groeiden vandaag de dag uit tot één van de grootste en populairste astro-websites in Vlaanderen en Nederland met een gemiddelde van dagelijks 1 000 unieke bezoekers.