Foto: ESA

De Europese ruimtetelescoop Euclid werd op 1 juli 2023 gelanceerd vanaf Cape Canaveral (Florida, VS) om donkere energie en donkere materie te onderzoeken, tot nu toe de meest verborgen mysteries in de kosmologie. Na een maand arriveerde de Euclid veilig op het Lagrange 2 punt op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Zijn eerste testbeelden van het heelal zijn alvast veelbelovend en zijn er gekomen dankzij de expertise van het Belgisch ruimtevaartbedrijf SPACEBEL. 

De Europese verkenner van het donkere heelal, vernoemd naar de oude Griekse wiskundige Euclides van Alexandrië (± 300 v. Chr.), zal beelden maken van sterrenstelsels die miljarden jaren geleden zijn gevormd om astronomen te helpen een zeer nauwkeurige 3D-kaart te maken die een derde van de hemel beslaat. Het 6 jaar durende onderzoek vereist extreem nauwkeurige metingen en vertegenwoordigt een verbazingwekkend grote hoeveelheid beelden en gegevens van verschillende soorten.

SPACEBEL is er trots op om sinds 2015 een substantiële bijdrage te leveren aan deze baanbrekende missie: in opdracht van Thales Alenia Space Italy, de hoofdaannemer van Euclid, hebben we de applicatiesoftware voor de Euclid Control and Data Management Unit ontwikkeld, die het ruimtevaartuig en al zijn subsystemen bestuurt, inclusief de nuttige ladingen.

Bovendien is het een van de meest complexe softwaresystemen die SPACEBEL tot nu toe heeft gerealiseerd, waarbij een zeer gemotiveerd projectteam van ICT-experts betrokken is. Tijdens het bijwonen van het vertrek van Euclides naar de ruimte op Cape Canaveral (VS) en bij ESA-ESOC (Duitsland) werd ons team gefeliciteerd met zijn opmerkelijke werk.

Op 7 november 2023 gaf ESA de eerste beelden in kleur vrij die door Euclid werden geleverd om zijn prestaties te testen en zijn potentieel te tonen voordat hij officieel gegevens begint te verzamelen vanaf begin 2024. De resultaten zijn gewoonweg spectaculair, tot grote vreugde van alle belanghebbenden bij de Euclid-missie, waaronder SPACEBEL. We zijn zeer vereerd om deel te nemen aan het succes van dit revolutionaire avontuur en willen onze klant en partners bedanken voor hun vertrouwen en de uitstekende samenwerking!

De eerste vijf vrijgegeven beelden gemaakt door de Euclid ruimtetelescoop - Foto's: ESA/Euclid

Bron: SPACEBEL

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens