Het bedrijf QinetiQ, dat een belangrijke vestiging heeft in het Oost-Vlaamse Kruibeke, heeft met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een contract afgesloten voor de ontwikkeling en de bouw van een platform dat zal gebruikt worden voor het testen in de ruimte van zogeheten 'heat pipes'. Verwacht wordt dat dit platform in 2026 zal worden vastgemaakt aan het internationale ruimtestation ISS. Het contract heeft een waarde van 8,5 miljoen euro.
Sonaca, één van de belangrijkste luchtvaartfabrikanten van België, vervaardigt een zeer belangrijk onderdeel voor de Amerikaanse Orion ruimtecapsule. Met deze nieuwe ruimtecapsule willen de Verenigde Staten en NASA in het kader van het Artemis ruimteprogramma binnen enkele jaren terug astronauten tot op het oppervlak van de maan brengen. Hierdoor werkt België ook intensief mee aan de terugkeer van de mens naar de maan.
Op zaterdag 15 februari 2020 werd een instrument dat ontwikkeld werd door Antwerp Space in België met succes de ruimte in gebracht. Het stukje hardware, de Antwerp Space modem, bevond zich aan boord van de Cygnus NG-13 bevoorradingsmodule die met behulp van een Amerikaanse Antares raket vanuit NASA’s Wallops Flight Facility in Virginia in de ruimte werd gelanceerd. Het onbemande Cygnus NG-13 ruimtetuig was gevuld met bevoorrading voor de crew en hardware voor het Internationale Ruimtestation (ISS) en moet op dinsdag 19 februari vastgemaakt worden aan het ruimtestation. De Antwerp Space modem moet de communicatie vanuit het ISS richting aarde optimaliseren.
Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ heeft een belangrijk nieuw contract afgesloten met het European Space Agency (ESA) en zal zo de Europese mogelijkheden op het gebied van operationele aardobservatie helpen uitbreiden. Met dit nieuwe contract ter waarde van € 75 miljoen zal het bedrijf meebouwen aan de ontwikkeling en de assemblage van de Atmospheric Limb Tracker for Investigation of the Upcoming Stratosphere (ALTIUS) -satelliet, in zijn nieuwe state-of-the-art cleanroomfaciliteiten in Kruibeke. QinetiQ zal een consortium van bedrijven leiden uit België, Canada, Luxemburg en Roemenië.
Het Belgische instrument LaRa (Lander Radioscience) is goedgekeurd voor integratie in het Kazachok platform van de ExoMars 2020 missie. De finale inspectie van LaRa werd eind juli uitgevoerd bij het Space Research Institute van de Russische Academie van Wetenschappen (IKI), in aanwezigheid van vertegenwoordigers van verschillende internationale organisaties.
Het ruimtevaartbedrijf Qinetiq Space, dat gevestigd is in Kruibeke, heeft begin oktober 2019 een nieuwe state-of-the-art cleanroom in gebruik genomen. Door deze investering, van maar liefst 3,5 miljoen euro, beschikt QinetiQ Space nu over een cleanroom van 450 vierkante meter waarin verschillende satellieten, onderdelen van satellieten of wetenschappelijke ruimte-experimenten uitvoerig kunnen in gebouwd en getest worden.
In Wallonië gebruikt de overheid beelden van de De Sentinel-satellieten van de Europese constellatie Copernicus om leegstaande en ongebruikte voormalige industriële sites, zogenaamde brownfields, in het oog te houden. Zo kan de gewestelijke administratie haar inventaris van die terreinen beter up to date houden en bespaart ze op bezoeken op het terrein.
Het Waalse start-up bedrijf Aerospacelab heeft dankzij verschillende fondsen 11 miljoen euro kunnen ophalen. Met dit geld wil dit Belgische ruimtevaartbedrijf de volgende jaren vijf kleine satellieten lanceren die het aardoppervlak in hoge resolutie in beeld moeten brengen en de data aanbieden aan zowel civiele alsook militaire gebruikers. Aerospacelab krijgt advies van onder andere de gewezen ESA-directeur en wil in Europa marktleider worden in het aanbieden van satellietfoto's.
ESA en Verhaert versterken hun samenwerking met een nieuw initiatief: ESA Space Solutions Belgium. Om het Belgische ruimtevaart-ecosysteem te ondersteunen bundelen ze hun activiteiten voor technologietransfer en business incubatie. Verhaert, imec.istart en Galaxia Space Innovation bundelen hun activiteiten om de ruimtevaart en andere sectoren dichterbij elkaar te brengen. ESA Space Solutions Belgium maakt de brug tussen technologietransfer en business incubatie. Hiermee worden innovaties op een interessante manier gevoed en in de markt gezet.
Volgende week wordt in Gent het AstroPlant team van ESA voorgesteld. Met AstroPlant wil ESA met enthousiaste 'burgeronderzoekers' samenwerken. Ze testen verschillende soorten planten in een speciaal daarvoor ontwikkelde miniserre om te zien of ze ook in de ruimte kunnen gedijen. De ploeg zal in de ochtend van 19 januari 2018 één van deze kleine serres installeren in het Sint-Barbaracollege in het centrum van Gent. Zes leerlingen zullen vervolgens als 'burgeronderzoekers' experimenten kunnen uitvoeren. In de namiddag bezoekt het team ReaGent en GroeiNEST om er te spreken over boeiende onderwerpen zoals landbouw in de ruimte, de komst van food computers of het Internet of Things (IoT).