Foto: ESA

Het Europees Ruimteagentschap (ESA) heeft de end-to-end test met succes voltooid dankzij de Antwerp Space FOC TUR-P- Galileo-systeem tool. Voor het eerst werden tijdens de end-to-end tests van het Galileo-systeem signalen ontvangen van het FOC (Full Operational Capability) signaal van de Public Regulated Service (PRS), de veiligste en meest robuuste klasse van Galileo-diensten.

Bij deze test waren er drie centra in Europa betrokken: het Galileo Security Monitoring Centre in Spanje, het Galileo Control Centre in Duitsland en ESTEC in Nederland. Bij ESTEC zond een echte Galileo-satelliet het eigenlijke Galileo signaal uit, dat opgepikt werd door de nieuwste Galileo PRS Test User tools, ontwikkeld door Antwerp Space in het kader van een ESA-contract voor Galileo systeem testactiviteiten.

De eerste versie van het PRS-signaal werd tot nu toe reeds door de satellieten uitgezonden, maar in de komende jaren zullen de signalen evolueren tot een verbeterde versie die bekend staat als de Full Operational Capability Public Regulated Service (FOC PRS), die is gedefinieerd in nauwe samenwerking met de Europese Commissie, het Agentschap van de Europese Unie voor het ruimtevaartprogramma (EUSPA) en de EU-lidstaten.

De FOC TUR-P tool van Antwerp Space ondersteunt eveneens toekomstige verbeteringen van Galileo PRS en maakt een diepgaande analyse van de PRS-signalen mogelijk met extra functionaliteit die niet beschikbaar is in operationele PRS tools. Met deze ultramoderne tool kan ESA de huidige en toekomstige PRS-signalen testen, monitoren en simuleren. Antwerp Space zal de komende jaren nog verschillende testtools aan ESA en Thales Alenia Space leveren om het live testen van signalen op verschillende locaties te ondersteunen.

Het toekennen van het FOC TUR-P-contract is voor Antwerp Space een belangrijke mijlpaal. “We zijn vereerd dat Antwerp Space deze mijlpaal met succes heeft bereikt. Hierdoor kunnen ESA en de EU de beschikbaarheid en nauwkeurigheid van Galileo PRS voor de openbare veiligheid en beveiliging, kritieke infrastructuur en defensie garanderen. Dit project vormt de kern van onze ambitie om leider te worden in het ontwikkelen en leveren van hoogwaardige PRS-apparatuur.” aldus Koen Puimège, Managing Director van Antwerp Space.

Over Antwerp Space:

Antwerp Space, lid van de OHB Group en onderdeel van OHB's business unit Space Systems, ontwikkelt systemen en apparatuur voor Europese ruimtevaartprogramma's en commerciële ruimtetoepassingen wereldwijd. Antwerp Space biedt expertise en systeemoplossingen voor breedbandtoegangssystemen via satellieten, navigatie- en radaroplossingen en producten voor wetenschappelijke, exploratie- en telecommunicatiemissies.

Bron: Antwerp Space

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens