Foto: Thales Alenia Space

Bristol/Kruibeke, 19 Juni 2022 – Thales Alenia Space, een joint venture van Thales (67%) en Leonardo (33%), met QinetiQ hebben een studiecontract ondertekend met het Europees Ruimteagentschap om de weg vrij te maken voor kleine multimissiesatellieten in een Very Low Earth Orbit (VLEO) (Zeer Lage Baan om de Aarde).

De fase A/B1-studie zal het ontwerp bevorderen van het demonstratiemodel Skimsat, een VLEO-multimissiesatelliet ( De studie wordt geleid door Thales Alenia Space in het Verenigd Koninkrijk en het QinetiQ Space team in België en gefinancierd in het kader van de activiteiten van ESA op het gebied van "Discovery Preparation and Technology Development" (DPTD) (Ontwikkeling van ontdekking, voorbereiding en technologie). Meetapparatuur die gebruik maakt van het multimissie-Skimsat-platform zal worden geïdentificeerd als onderdeel van het onderzoek voor een In Orbit Demonstration om toepassingen in VLEO voorafgaand aan de eerste commerciële missie, te demonstreren. Dit nieuwe initiatief past volledig in de nieuwe ruimtebenadering van Thales Alenia Space en weerspiegelt het vermogen van het bedrijf om in samenwerking met kleinere bedrijven in te spelen op disruptieve behoeften.

Andrew Stanniland merkte op: “Deze belangrijke studie voor een In Orbit Demonstration in VLEO brengt de technische uitmuntendheid van onze pioniersteams in het Verenigd Koninkrijk bijeen in een nauwe samenwerking met het QinetiQ Space-team in België. Het Skimsat-concept is een revolutionaire innovatie die de aardobservatiemarkt volledig zal veranderen door het traditionele gebruik van grote hoogtes om luchtweerstand te vermijden uit te dagen en door een nieuw bedrijfsmodel te creëren voor hoge-resolutiebeeldvorming door gebruik te maken van een korte levensduur en doorlooptijd en zo de markt het voordeel te bieden van meer kosteneffectieve satellieten”.

Frank Preud'homme, Sales en Business Development bij QinetiQ in België vertelde: "We zijn enthousiast over de ontwikkeling van het volgende generatieplatform voor satellieten. We zijn blij dat we onze klanten kwaliteit, betrouwbaarheid en knowhow van de PROBA-platformen kunnen bieden in combinatie met de voordelen van het vliegen op een zeer lage baan om de Aarde. Het lijkt ons fantastisch om samen te werken met Thales Alenia Space en dit te realiseren." “Deze ontwikkeling zal het pad effenen om de noden en uitdagingen te valideren gerelateerd aan satellieten in een zeer lage baan rond de aarde. Het zal ook nieuwe opportuniteiten openen voor innovatieve toepassingen, zowel vooral voor commerciële markt en de wetenschap”, zegt Stefanie Kohl, System Ingenieur bij ESA.

QinetiQ is een ruimtevaart-, defensie- en beveiligingsbedrijf dat zich richt op missiegerichte innovatie voor klanten over de hele wereld. Wij zijn met 6000 mensen bezig met de innovatieve bescherming van kritische systemen en infrastructuur ; het testen van technologieën, systemen en processen om ervoor te zorgen dat deze werken zoals verwacht; en klanten in staat te stellen nieuwe en verbeterde capaciteiten in te zetten met de zekerheid dat deze zullen werken zoals voorspeld. Vanuit onze vestigingen in België en het Verenigd Koninkrijk maakt het ruimtevaartteam van QinetiQ de meest veeleisende ruimtemissies mogelijk. We zijn voortdurend bezig nieuwe wegen in te slaan bij de toepassing van geavanceerde technologie en het leveren van baanbrekende oplossingen om de grenzen van de ruimtevaart te verleggen.

Bron: QinetiQ