Foto: NASA

De geavanceerde ARGO-modem ontworpen en ontwikkeld door Antwerp Space zal binnenkort operationeel zijn. “Mijn team en ik zijn erg blij om het resultaat te zien van een aantal jaren van gepassioneerd werk dat nu aan de buitenkant van het ruimtestation wordt gemonteerd zodat de Europese astronauten het kort daarna kunnen gebruiken”, zegt Bart Desoete, ARGO-projectmanager bij Antwerp Space.

Twee NASA-astronauten maken op woensdag 27 januari 2021 een ruimtewandeling buiten het Internationaal Ruimtestation (ISS) voor de installatie van de Antwerp Space ARGO-modem, nadat deze aan het ISS werd afgeleverd met een Antares-raket van Northrop Grumman van NASA's Wallops Flight Facility in Virginia in februari vorig jaar. De Amerikanen Hopkins en Glover zullen de extravehiculaire bemanningsleden zijn, die een ruimtepak dragen, om onder andere deze delicate taak te vervullen. Live streaming van hun opwindende ruimtewandeling zal beschikbaar zijn op de NASA-website.

De ARGO-modem maakt voor het eerst in Europa gebruik van hoogwaardige coderingstechnologie. De modem maakt snellere communicatie mogelijk van het ISS naar de aarde via het nieuwe European Data Relay Satellite-systeem (EDRS). De modem is geïntegreerd in de Ka-band Data Relay-terminal van MDA (ColKa-terminal). De European Space Agency (ESA) voert elk half jaar 40 experimenten uit in het ISS. De nieuwe terminal stelt Europese astronauten in staat binnenkort hun eigen, onafhankelijke communicatiekanaal met de aarde te hebben. Het apparaat maakt het sneller en gemakkelijker om wetenschappelijke video en gegevens in hoge resolutie naar de aarde te sturen, zodat onderzoekers de resultaten van hun experimenten in bijna realtime kunnen zien.

Voor Antwerp Space zal het gebruik van de ARGO-modem een bijkomend succes betekenen als fabrikant van geavanceerde satellietcommunicatieapparatuur. "We kijken ernaar uit om deze nieuwe modemtechnologie in de toekomst op wereldschaal toe te passen in de institutionele en commerciële markt", aldus Koen Puimège, Managing Director van Antwerp Space.

Over Antwerp Space:

Antwerp Space, een lid van de OHB Group en behorend tot OHB's Space Systems Business Unit, ontwikkelt systemen en apparatuur voor Europese ruimteprogramma's en commerciële ruimtevaarttoepassingen wereldwijd. Antwerp Space levert expertise en systeemoplossingen voor breedband communicatie via satellieten, navigatie, RF-interferentie en radaroplossingen, en producten voor wetenschappelijke missies, exploratie-, navigatie- en telecommunicatiemissies.

Bron: Antwerp Space