Het internationale ruimtestation ISS.
Foto: NASA

Het bedrijf QinetiQ, dat een belangrijke vestiging heeft in het Oost-Vlaamse Kruibeke, heeft met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een contract afgesloten voor de ontwikkeling en de bouw van een platform dat zal gebruikt worden voor het testen in de ruimte van zogeheten 'heat pipes'. Verwacht wordt dat dit platform in 2026 zal worden vastgemaakt aan het internationale ruimtestation ISS. Het contract heeft een waarde van 8,5 miljoen euro. 

Het platform waarop men de 'heat pipes' gaat testen in de ruimte kreeg de naam 'Heat Transfer Host 1' (HOST 1) en moet worden vastgemaakt aan het internationale ruimtestation ISS. Een heat pipe is een transportmechanisme dat grote hoeveelheden warmte kan verplaatsen. In een heat pipe zit een transportmedium, dat aan de warme kant verdampt, waarbij het energie opneemt, als gas zich voortbeweegt naar de koude kant, alwaar het condenseert en zijn warmte afgeeft, om vervolgens weer als vloeistof terug te stromen naar de warme kant. In een heat pipe zit een transfermedium. De werking berust op het principe van Watt. Onderzoek naar heat pipes is in tal van industrieën van groot belang aangezien deze gebruikt worden in de computerindustrie, energiesector, autosector en ruimtevaart. Het contract met ESA houdt onder andere de realisatie in van het platform zelf alsook van vier wetenschappelijke experimenten waarmee men verschillende types van heat pipes wil bestuderen in een gewichtloze omgeving. Met het binnenhalen van dit contract bedrukt QinetiQ ook hoe belangrijk de investering was (3 miljoen euro) van een nieuwe, grote cleanroom in de vestiging in Kruibeke. Eind 2019 sloot QinetiQ met ESA ook al een contract af ter waarde van 9 miljoen euro voor de ontwikkeling en de bouw van het Heat Transfer Host 2 platform dat eveneens zal gebruikt worden voor onderzoek naar heat pipes. 

Bron: QinetiQ

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens