Lancering van een Europese Ariane 5 draagraket
Foto: Arianespace

In de nacht van 21 op 22 mei 2010 werd vanop de Kourou lanceerbasis in Frans-Guyana de vijftigste Ariane 5 draagraket gelanceerd. Tijdens deze V194 lancering werden met succes de Astra 3B en COMSATBw 2 communicatiesatellieten in de ruimte gebracht voor satellietoperator SES Astra en het Duitse leger. De twee satellieten hadden samen een gewicht van 7,9 ton en werden 28 en 33 minuten na de start van de lancering uitgezet in een geostationaire baan om de Aarde.

Deze lancering had normaal in maart moeten plaatsvinden maar werd omwille van technische problemen in de onderste rakettrap van de Ariane 5 ECA enkele malen uitgesteld. Ook voor deze lancering leverden enkele Belgische bedrijven belangrijke onderdelen voor de Ariane 5 ECA raket. Zo is de Belgische vestiging van Thales Alenia Space nabij Charleroi verantwoordelijk voor 50% van de elektronica aan boord van elke Ariane 5 raket. Ongeveer 21 elektronische onderdelen zorgen binnenin de draagraket voor de distributie van elektriciteit naar alle componenten. Het Belgische lucht- en ruimtevaartbedrijf SABCA levert dan weer servomechanismen die de straalpijpen sturen van de Vulcain hoofdmotoren bij de Ariane 5 draagraketten. Daarnaast is SABCA ook verantwoordelijk voor de neuskegels van de twee EAP boosterraketten en ontwikkelt het bedrijf schokdempers tegen trillingen voor de 50 meter hoge Ariane 5 raket.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens