Belgische ingenieurs bouwen de Europese Proba-1 satelliet
Foto: ESA

De Waalse krant La Libre Belgique heeft op 26 juli 2011 bekend gemaakt dat een consortium van uitsluitend Belgische bedrijven voor de eerste maal in de geschiedenis een ruimtevaartcontract heeft afgesloten in opdracht van een ander land. Zo mag het consortium, onder leiding van het in Luik gevestigde ruimtevaartbedrijf Spacebel, voor Vietnam een microsatelliet bouwen die zal gebruikt worden voor ecologische observaties.

Zo wil Vietnam met deze satelliet ondermeer zijn natuurlijke rijkdommen beter in kaart brengen om deze op die manier beter te kunnen beheren. De details van het contract moeten nog verder worden afgerond maar wel is zeker dat aan het contract een prijskaartje hangt van 60 tot 70 miljoen euro. Het Belgisch consortium zal verantwoordelijk zijn voor het ontwerp en de bouw van de microsatelliet en zal daarnaast ook de meest geschikte lanceermethode selecteren. De Belgische bedrijven moeten ook het grondsegment voor de controle en de verwerking van de gegevens leveren. Eind 2011 moet het contract uiteindelijk afgerond worden waarna het in maart 2012 definitief zal ondertekend worden tijdens een prinselijke missie. De satelliet zelf zou al in 2014 moeten gelanceerd worden.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens