Artistieke impressie van de New Horizons ruimtesonde
Foto: NASA

Op dinsdag 29 december 2009 bevond de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons zich halverwege zijn lange reis naar de dwergplaneet Pluto. Het ruimtetuig bevond zich op dat moment 2,464 miljard kilometer van de Aarde en moet nog eens 2,462 miljard kilometer afleggen eer het in 2015 als eerste aankomt bij Pluto en zijn manen. Momenteel bevindt New Horizons zich tussen de banen van Saturnus en Uranus. Elke dag legt de ruimtesonde een afstand af van 1,2 miljoen kilometer.

New Horizons werd in januari 2006 gelanceerd vanop Cape Canaveral waarna het tuig op 28 februari 2007 langs de planeet Jupiter vloog. Op 5 januari 2010 zal New Horizons uit zijn slaaptoestand gehaald worden voor een tiendaagse controle van alle systemen waarna het ruimtetuig op 18 maart 2011 voorbij de baan van Uranus zal vliegen. Nadat New Horizons op 24 augustus 2014 de baan van Neptunus zal passeren, zal het tuig op 14 juli 2015 met een snelheid van 13,7 kilometer per seconde langs Pluto vliegen. Het Belgische elektronicabedrijf Thales Alenia Space ETCA nabij Charleroi leverde voor New Horizons een belangrijke bijdrage. Door zijn verre afstand tot de zon werd New Horizons uitgerust met een Radioisotope Thermoelectric Generator (RTG) dat het tuig voorziet van 200 Watt energie. Zonnepanelen zouden in de donkere buitendelen van ons zonnestelsel niet voldoende energie leveren waardoor New Horizons voorzien werd van een 'nucleaire batterij' waarin hitte als gevolg van verval van plutoniumdioxide via het Seebeck-effect in elektriciteit wordt omgezet.

De Belgische vestiging van Thales Alenia Space nabij Charleroi leverde voor New Horizons de Electronic Power Conditioner (EPC) dat als spanningsstabilisator alle elektronische onderdelen voorziet van de juiste spanning. Thales Alenia Space ETCA is internationaal gekend om zijn elektronische onderdelen voor ruimtetuigen en speelde in het verleden een belangrijke rol bij tal van historische ruimtemissies. Dit bedrijf is de belangrijkste Belgische constructeur van ruimtevaartelektronica en is in Europa leider in elektronische voedingen voor satellieten. Thales Alenia Space ETCA levert voor elke Ariane 5 draagraket ook 50% van alle elektronica. In de vestiging van Thales Alenia Space nabij Charleroi werken ongeveer 650 mensen.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens