Artistieke impressie van de Europese Vega raket
Foto: ESA

Dit jaar staat de lancering gepland van de allereerste Vega raket. Vega staat voor 'Vettore Europeo di Generazione Avanzata' en werd specifiek ontwikkeld om vrachten tussen de 300 en 2 000 kilogram in een lage of polaire baan om de Aarde te brengen. Europa is dankzij de krachtige Ariane 5 raket al vele jaren marktleider op vlak van het lanceren van zware commerciële satellieten.

Met de nieuwe Vega raket wil Europa zich nu ook toeleggen op het lanceren van kleine wetenschappelijke kunstmanen die ontwikkeld worden door zowel de commerciële sector alsook door universiteiten of onderzoeksinstellingen. België neemt voor 5,63% deel aan het Vega programma en is hierdoor na Italië, Frankrijk en Spanje de vierde belangrijkste partner. Het in Brussel gevestigde bedrijf Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques (SABCA) toonde in juni 2011 op het Lucht- en Ruimtevaartsalon van Le Bourget nabij Parijs haar activiteiten in het Vega programma. Zo liet SABCA op deze beurs de onderste structuur van de op vaste brandstof werkende rakettrap P80 van de Vega-lanceerraket zien en het subsysteem voor de oriëntatie van de straalpijp. Het subsysteem voor de oriëntatie van de straalpijp maakt bij de Vega raket, in tegenstelling tot vroegere hydraulische systemen, nu gebruik van een elektronisch gevoede servobesturing die de straalpijp van de raketmotor in alle richtingen kan doen bewegen. In het verleden was SABCA ook al verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van de servomechanismen bij de Ariane 4 en Ariane 5 raketten. Dankzij zijn deelname aan het Vega programma zet SABCA een grote stap vooruit door 'slimme' technologie te gebruiken die op een elektromechanische manier de straalpijp zeer juist kan besturen. Het bedrijf is bij de Vega raket dan ook verantwoordelijk voor de volledige keten van sturingselektronica, software, Ion-Lithiumbatterijen als energiebron en de elektromechanische stuurelementen.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens