Artistieke impressie van Galileo navigatiesatellieten in een baan om de Aarde
Foto: ESA

Als er één reden is waarom er blijvend geïnvesteerd moet worden in ruimtevaart en waarom dit boeiend is; is omdat ruimtevaart-technologie vaak zijn weg vindt naar commerciële toepassingen. Helaas vinden niet alle nieuwe ontwikkelingen en zogenaamde ‘spin-offs’ hun weg naar de samenleving door ondermeer beperkte budgetten of problemen bij het oprichten van een onderneming.

Om dit probleem aan te pakken, richtte het Europese ruimtevaartagentschap ESA in 1990 het Technology Transfer Programme Office (TTPO) op met als doel de beschikbare ruimtevaart-technologie om te zetten en aan te passen naar commerciële toepassingen op aarde. Een zeer goede manier om ruimtevaart-technologie te transfereren naar commerciële toepassingen is via zogenaamde ‘Business Incubation Centres’ (BIC) van de ESA waar men de competenties van het Europese ruimtevaartagentschap en dat van een locale incubatiepartner samenvoegt. Dankzij deze Business Incubation Centres kunnen ondernemers en/of jonge bedrijven die ruimtevaart-technologie willen gebruiken, rekenen op subsidies, technische expertise en steun bij het ondernemen. Vandaag de dag zijn er zeven ESA Business Incubation Centres in Europa actief waarvan sinds kort ook één in Geel (Vlaanderen) dat de naam ‘BIC Flanders’ kreeg.

Door het succes van de verschillende ESA BIC’s werd er beslist om in samenwerking met ESA en locale partners zoals het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO), het Departement Innovatie van de Vlaamse Overheid (IWT), het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse Overheid, de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek (VITO), IMEC en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) een zevende ESA Business Incubation Centre op te richten in Vlaanderen. Het hoofddoel van het oprichten van deze zevende BIC is om de kloof te dichten tussen een innovatief idee (op vlak van ruimtevaart-technologie) en de commerciële toepassing ervan. De incubatiepartner voor het managen van deze nieuwste BIC is de vzw Innotek die sinds 1987 actief is op het gebied van ondernemerschap, innovatie en incubatie. Met ESA’s BIC Flanders wil men in een periode van 4 jaar ongeveer tien nieuwe bedrijfsactiviteiten realiseren in Vlaanderen die ruimtevaart-technologie gebruiken en/of verder ontwikkelen voor commerciële toepassingen. Ondertussen lopen er ook al gesprekken om een achtste ESA BIC op te richten in Barcelona, Spanje.

Overzicht ESA Business Incubation Centres:

 • ESA BIC Noordwijk (Nederland)
 • ESA BIC Darmstad (Duitsland)
 • ESA BIC Bavaria (Duitsland)
 • ESA BIC Rome (Italië)
 • ESA BIC Harwell (UK)
 • ESA BIC Redu (België)
 • ESA BIC Flanders (België)

Oproep

Om in een periode van vier jaar ongeveer tien nieuwe bedrijfsactiviteiten te realiseren, lanceert BIC Flanders een oproep die gecoördineerd wordt door ESA. Via deze oproep kan men projecten indienen en richt men zich vooral naar ondernemers en jonge bedrijven, bestaande ruimtevaartbedrijven en onderzoekscentra. Zo kan je ESA’s BIC Flanders contacteren wanneer je een innovatief idee of business plan hebt in verband met het gebruik van ruimtevaart-technologie of wanneer je een eigen bedrijf wil oprichten waarmee je spitstechnologie uit de ruimtevaart wil commercialiseren. Elk goedgekeurd project kan beschikken over minstens 100 000 euro aan financiële middelen en kan daarnaast ook gebruik maken van gemiddeld vijftig dagen technische expertise en steun bij het ondernemen.

Selectieprocedure

De ingediende projecten worden beoordeeld in drie fases. Een eerste vereiste is dat het ingediende project reeds een IWT steun geniet van minstens 25.000 €. Indien dit nog niet het geval is wordt het project eerst voorgelegd bij het IWT alvorens aan de eerste fase van de selectieprocedure deel te nemen.

Fase 1: Tender Opening Board (TOB)

Tijdens de eerste fase wordt gecontroleerd of het ingediende project voldoet aan de vormvereisten.

Fase 2: Tender Evaluation Board (TEB)

De tweede fase gebeurt met vertegenwoordigers van ESA, Innotek, IWT, en de andere stakeholders zoals bv. de financiële partner. De TEB kan aangevuld worden met experten die de technologische inhoud mee evalueren. Tijdens de TEB krijgt de techno- starter de mogelijkheid om zijn project te presenteren en eventuele vragen van de jury- leden verder te verduidelijken.

Fase 3: ESA Award Board (AB)

Bij een positieve evaluatie in fase 2 wordt het project aanbevolen bij de ESA award board die de finale beslissing neemt.

Ondersteuning van geselecteerde projecten (per project)

Goedgekeurde projecten kunnen rekenen op een intensieve ondersteuning volgens volgende principes:

 • Minimum 50.000 EURO subsidie/incentive door ESA/BELSPO (25.000 €) en door IWT (minimum 25.000 €);
 • 50.000 EURO achtergestelde lening door PMV;
 • 80 uren technische ondersteuning door de technologiepartners (IMEC, VITO en SCK-CEN);
 • 40 dagen business development ondersteuning door Innotek;
 • Incubatie in een van de technologiehuizen (Geel of Mol);
 • Toegang tot ESA expertise en apparatuur;
 • Toegang tot de netwerken van de partners in het ESA BIC Flanders;
 • Internationale exposure o.a. via ESA (website en activiteiten);
 • In een verdere fase mogelijkheid tot toegang tot Open Sky Technologies Fund (OSTF) van ESA (na positieve due diligence).

Interesse?

Ondernemers met een innovatief idee waarmee men ruimtevaart-technologie kan gebruiken voor commerciële toepassingen en die in aanmerking willen komen voor steun van ESA kunnen contact opnemen met Wim Dams (Coordinator ESA BIC Flanders): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website Innotek: http://www.innotek.be/nl/
Website ESA BIC: http://www.esa.int/SPECIALS/Business_Incubation/index.html

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens