Logo Thales Alenia Space

De vestiging van het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space in België opent weldra een nieuwe site in Leuven. Zo zal in Leuven een team van een twintigtal ingenieurs aan het werk gesteld worden om nieuwe producten en technologie te ontwikkelen voor satellieten en lanceerraketten.

Thales Alenia Space Belgium is één van de grootste en belangrijkste Belgische ruimtevaartbedrijven. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1963 met de elektronische afdeling van de Ateliers de Constructions Electriques de Charleroi (ACEC). Later, in 1989, nam Alcatel het bedrijf over en werd het een onderdeel van Thales Alania Space. Vandaag de dag werken in het bedrijf in Mont-sur-Marchienne, nabij Charleroi, ongeveer 600 mensen. Thales Alenia Space Belgium is momenteel de grootste fabrikant in België van elektronica voor de ruimtevaart en het bedrijf speelt een zeer belangrijke rol bij de productie van de succesvolle Europese Ariane 5 raketten. Zo wordt de helft van de elektronica aan boord van elke Ariane 5 raket ontwikkelt en gebouwd in België. Om de 50ste verjaardag van Thales Alenia Space Belgium te vieren, kwamen tal van politici en verantwoordelijken voor ruimtevaart bij elkaar in het bedrijf nabij Charleroi. Zo werd deze plechtigheid bijgewoond door de Belgische Eerste Minister, Elio Di Rupo, directeur-generaal van het Europese ruimtevaartagentschap ESA Jean-Jacques Dordain en hoofd van de Franse ruimtevaartorganisatie CNES Jean-Yves Le Gall.

De reden waarom Thales Alenia Space Belgium nu een nieuwe afdeling opent in Leuven is omdat daar een samenwerking mogelijk is met het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC). Dit is het belangrijkste onderzoekscentrum op het vlak van micro-elektronica in België. In deze nieuwe afdeling in Leuven wil Thales Alenia Space Belgium een nieuwe generatie van producten ontwikkelen die een technologische revolutie kunnen betekenen.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens