Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Belgische ruimtevaarders

Belgische ruimtevaarders

Belgische ruimtevaarders

Pagina 5 van 5

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De Expedition 20 crew.
Foto: NASA/ESA

OasISS: De hoogtepunten

Wanneer Frank De Winne op 27 mei de ruimte zal ingaan, zal de Belgische ruimtevaarder verantwoordelijk zijn voor een zeer drukke agenda. Tijdens deze langdurige Europese OasISS missie zal Frank De Winne deel uitmaken en getuige zijn van enkele belangrijke hoogtepunten aangezien hij voor zes maanden in het internationaal ruimtestation ISS zal verblijven. Voor het eerst zal de permanente ISS bemanning bestaan uit zes ruimtevaarders. Tijdens de laatste weken van zijn verblijf zal De Winne ook gezagvoerder zijn van het volledige ruimtestation. Dit zal de eerste maal zijn in de geschiedenis van de bemande ruimtevaart dat een Europeaan gezagvoerder wordt van een ruimtestation. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van alle belangrijke gebeurtenissen die Frank De Winne te wachten staan tijdens zijn verblijf aan boord van het ISS.

Lees meer …

Het logo van de OasISS missie van Frank De Winne.
Foto: ESA

ESA maakt logo bekend voor OasISS missie

Op 23 april 2009 maakte het Europese ruimtevaartagentschap ESA het logo bekend voor de langdurige OasISS ruimtemissie van Frank De Winne. De Belgische ruimtevaarder zal vanaf 27 mei 2009 gedurende zes maanden in de ruimte verblijven en zal tijdens zijn verblijf aan boord van het internationaal ruimtestation ISS de eerste Europese gezagvoerder worden. OasISS is de tweede Europese langdurige ISS missie. Tijdens het verblijf van De Winne aan boord van het ruimtestation zal de permanente bemanning voor het eerst bestaan uit zes ruimtevaarders en zal voor het eerst een Japanse H-II Transfer Vehicle gekoppeld worden aan het ISS. De naam 'OasISS' werd gekozen uit meer dan 520 voorstellen en werd voorgesteld door Jan Puylaert uit Gent.

Lees meer …

Frank De Winne en André Kuipers.
Foto: ESA/S. Corvaja

Frank De Winne volgt oplelding in Japan

Wanneer Frank De Winne vanaf eind mei terugkeert naar het internationaal ruimtestation ISS zal hij niet enkel werken in het Europese Columbus ruimtelabo. Zo zal De Winne ook tal van taken moeten uitvoeren aan boord van het Japanse Kibo ruimtelabo dat in juni 2008 bevestigd werd aan het ISS. Onlangs volgden zowel Frank De Winne, alsook zijn Nederlandse collega André Kuipers, een opleiding in het Tsukuba Space Center in Japan om te leren werken met de Japanese Experiment Module (Kibo ruimtelabo) en de H-II Transfer Vehicle (HTV). Aangezien De Winne gedurende de laatste weken van zijn missie gezagvoerder zal zijn van het ruimtestation moet hij dan ook alle systemen en onderdelen van het ISS kennen. Het Tsukuba Space Center is één van de belangrijkste ruimtevaartcentra van het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA aangezien Japan in dit centrum ondermeer zijn ruimtevaarders opleidt.

Lees meer …

De Expedition 20 crew.
Foto: NASA/ESA

Nieuwe ruimtemissie Frank De Winne krijgt een naam

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA heeft de naam bekend gemaakt van de langdurige ruimtemissie van Frank De Winne. Deze missie krijgt de naam OasISS en werd gekozen uit ongeveer 520 voorstellen. De winnende naam werd voorgesteld door Jan Puylaert uit Gent. In deze naam ziet men zowel een verwijzing naar de verkenning van de woestijnen door veroveraars als ook een verwijzing naar het ISS ruimtestation. Daarnaast verwijst OasISS ook naar water in een oase waarvan we hopen dat er op Aarde genoeg is voor iedereen. Deze naam gaat ook mooi samen met de rol die Frank De Winne heeft als “goodwill ambassador” voor UNICEF België aangezien de UNICEF 2009 WASH campagne in het teken staat van water, volksgezondheid en hygiëne.

Lees meer …

Frank De Winne
Foto: NASA/KSC

Frank De Winne begint aan zijn laatste training

De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne zal na de feestdagen beginnen aan de laatste trainingen voor zijn nieuwe ruimtemissie. Op 23 december gaf De Winne in het Euro Space Center in Redu een persconferentie waarbij hij ondermeer zijn planning voor de volgende maanden bekend maakte. Indien alles verloopt zoals gepland zal de Belgische ruimtevaarder op 25 mei 2009 gelanceerd worden vanop de Baikonur lanceerbasis richting ISS ruimtestation waar hij zes maanden zal leven en werken. Net als in 2002 zal De Winne in mei 2009 opnieuw in de ruimte gebracht worden door een Soyuz raket die zal gelanceerd worden vanop hetzelfde lanceerplatform in Kazakstan waar meer dan 50 jaar eerder Joeri Gagarin vertrok om 's werelds eerste ruimtevaarder te worden.

Lees meer …

Frank De Winne
Foto: ESA

Belgisch meisje ontwerp T-shirt voor Frank De Winne

De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne zal volgend jaar tijdens zijn verblijf in de ruimte een T-shirt dragen die ontworpen werd door een Belgisch meisje uit Den Haan. Nadat het Europese ruimtevaartagentschap ESA in september 2008 een wedstrijd organiseerde waarin kinderen tussen 6 en 12 jaar een T-shirt mochten ontwerpen voor Frank De Winne kreeg de ESA in enkele weken tijd meer dan 2.000 inzendingen binnen. Uit deze vele ontwerpen koos de ESA drie winnaars. Naast de achtjarige Iman Bouwens uit Den Haan zal De Winne ook T-shirts dragen die ontwerpen werden door Bruno Tedim Guerra uit Portugal en Alexandra Angelotti uit Italië. De drie winnaars zullen in 2009 samen met hun klasgenootjes radiocontact hebben met Frank De Winne die zich op dat moment voor zes maanden in het ISS ruimtestation zal bevinden. Op deze manier probeert de ESA ruimtevaart en wetenschap te promoten bij de jeugd en de creativiteit van jongeren te benutten bij bemande ruimtemissies.

Lees meer …

Frank De Winne tijdens zijn training.
Foto: NASA

Foto's training Frank De Winne

De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor zijn volgende ruimtemissie. Op de website van het Europese ruimtevaartagentschap ESA werden verschillende foto's geplaatst over de training die Frank De Winne de afgelopen weken volgde in het European Astronaut Centre (EAC) in Keulen. Indien alles verloopt zoals gepland zal Frank De Winne vanaf mei 2009 tot november 2009 werken en leven in het ISS ruimtestation. Dit zal de tweede maal zijn dat de Belgische ruimtevaarder een bezoek zal brengen aan het ISS. Tijdens zijn tweede ruimteavontuur zal hij deel uitmaken van de ISS Expedition 19 bemanning die vanaf juli 2009 voor het eerst zal bestaan uit zes crewleden. Tijdens zijn training in het EAC werd Frank De Winne bijgestaan door de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers die reserveastronaut is voor de Belgische ruimtevaarder.

Lees meer …

De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne.
Foto: ESA

ESA gaat op zoek naar naam voor ruimtemissie Frank De Winne

In mei 2009 zal de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne voor een tweede maal de ruimte in gaan. Dit maal zal onze landgenoot gedurende zes maanden lang werken en leven in het ISS ruimtestation en tijdens zijn verblijf zal hij tal van Europese en internationale experimenten en demonstraties moeten uitvoeren. Ter voorbereiding van deze langdurige Europese bemande ruimtemissie lanceert het Europese ruimtevaartagentschap ESA een wedstrijd waaruit de naam zal gekozen worden voor deze langdurige missie. De gekozen naam zal de officiële Europese naam zijn voor deze ruimtemissie en de winnaar zal als geschenk zijn logo ingelijst krijgen dat zal gesigneerd worden door Europese ruimtevaarders. Het winnende voorstel zal in november 2008 bekend gemaakt worden op de ESA website samen met de naam van winnaar.

Lees meer …

Frank De Winne
Foto: NASA/KSC

Frank De Winne mogelijk eerste Europese ISS commandant?

De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne, die in 2009 voor zes maanden naar het ISS ruimtestation gaat, wordt mogelijk de eerste Europese commandant van het ruimtestation. Afgelopen dagen won deze hypothese steeds meer aan geloofwaardigheid en volgens de federale wetenschappelijke instellingen is de kans groot dat De Winne tijdens de laatste twee maanden van zijn missie het commando over het ISS krijgt. Frank De Winne ging eind 2002 als eens voor een week naar het ISS maar begin 2009 zal hij gedurende zes maanden lang werken en leven in een baan om de aarde waar hij deel zal uitmaken van de eerste volledige ISS bemanning die zal bestaan uit twee Russen, twee Amerikanen, één Belg en één Canadees.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer