Essemblage van een Russische Soyuz raket.
Foto: NASA/Bill Ingalls

Op maandag 25 mei 2009 werd op de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan de Soyuz draagraket naar het lanceercomplex overgebracht die Frank De Winne op 27 mei in de ruimte zal brengen. Zoals gewoonlijk werd de 49 meter lange tweetraps raket in horizontale houding per spoor overgebracht van de montagehal naar het LC1 lanceerplatform. het rechtzetten van de Soyuz raket werd met enkele uren uitgesteld wegens felle rukwinden boven de lanceerbasis. Vanop dit lanceercomplex werd Joery Gagarin in 1961 ook al de eerste ruimtevaarder. De Soyuz-FG raket heeft een gewicht van 305 ton en wordt gebouwd door het Russische ruimtevaartbedrijf TsSKB-Progress in Samara.

Helemaal bovenaan de Soyuz-FG raket bevindt zich het vrachtcompartiment waarin zich de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule bevindt. Twee minuten na de lancering zullen de vier boosterraketten afgeworpen worden die zich onderaan de draagraket bevinden. Wanneer de raket zich op een hoogte bevindt van 84 kilometer (2,5 minuten na de lancering) zal de bemanning voor een eerste maal de Aarde zien aangezien de twee beschermende schilden rondom de ruimtecapsule dan afgeworpen worden. Negen minuten na de lancering zal de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule zich in een vaste baan om de Aarde bevinden op een hoogte van 220 kilometer. Het ruimtetuig zal dan met een snelheid van 28 000 kilometer per uur beginnen aan een tweedaagse reis naar het internationaal ruimtestation ISS. De lancering is nog steeds gepland voor woensdag 27 mei om 12u34 Belgische tijd.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens