Een Soyuz ruimtetuig nabij het internationale ruimtestation ISS.
Foto: NASA

Op vrijdag 29 mei 2009 koppelde de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule met Frank De Winne zich vast aan het internationaal ruimtestation ISS. De koppeling vond plaats om 14u34 Belgische tijd boven China op een hoogte van ongeveer 350 kilometer boven de Aarde. De koppeling verliep geheel automatisch en probleemloos. Roman Romanenko, Frank De Winne en Robert Thirsk openden iets meer dan een uur en dertig minuten na de koppeling het toegangsluik tussen het ISS en de Soyuz ruimtecapsule waarna ze verwelkomt werden door de drie ISS bewoners. Op een persconferentie na de koppeling benadrukten de verschillende participerende ruimtevaartorganisaties het belang van deze koppeling en missie.

Voor het eerst in de geschiedenis zal het internationaal ruimtestation ISS permanent bemand worden door zes ruimtevaarders. Deze zes ruimtevaarders zijn afkomstig uit vijf naties en vormen vanaf nu de ISS Expedition 20 crew. Frank De Winne kan vanaf nu beginnen aan zijn zes maanden lange Europese OasISS ruimtemissie. De laatste weken van zijn missie zal hij de eerste Europese gezagvoerder worden van het ruimtestation.

Klik hier voor het Belgium in Space YouTube kanaal!
Klik hier voor het verslag van de koppeling!

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens