De Expedition 20 crew.
Foto: NASA/ESA

Net als bij alle andere bemande ruimtevluchten dragen ook de bewoners van het internationaal ruimtestation ISS insignes op hun kleren. Deze insignes worden 'space patches' genoemd en stellen het algemene symbool voor van een ruimtemissie. Ook voor de twee ISS crews waar Frank De Winne deel zal van uitmaken werden er space patches ontworpen. Space patches zijn al tientallen jaren een heuse traditie in de ruimtevaart en het was pas tijdens het Amerikaanse Gemini ruimteprogramma dat elke ruimtemissie een apart space patch kreeg. Vandaag de dag worden voor elke bemande en vrijwel elke onbemande ruimtemissie insignes of patches ontworpen die meestal ook te verkrijgen zijn voor de vele verzamelaars over de hele wereld. Doordat in deze ontwerpen tal van verwijzingen en symbolen te zien zijn verteld elke patch zijn eigen verhaal. In dit artikel worden de verschillende space patches of insignes besproken die Frank De Winne draagt tijdens zijn langdurig verblijf aan boord van het ISS.

Soyuz TMA-15 patch

Soyuz TMA-15
Soyuz TMA-15 patch - Foto: Roscosmos


Op het cirkelvormige Soyuz TMA-15 insigne zijn vooral de drie vlaggen van België, Rusland en Canada te zien. Tijdens deze Soyuz TMA-15 missie werden op 27 mei 2009 de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne, de Russische kosmonaut Roman Romanenko en Canadese astronaut Robert Thirsk naar het internationaal ruimtestation gebracht. De gouden engel, die in het midden van de patch te zien is, werd ontworpen door de vijftien jarige Yura Menkevich uit west Siberië. Deze engel brengt de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule veilig naar het ISS. De zes sterren rondom de gouden engel staan symbool voor de zes permanente bemanningsleden aan boord van het ruimtestation nadat de Soyuz TMA-15 zich heeft gekoppeld aan het ISS. De onderste blauwe kleuren stellen onze planeet voor waarrond het ISS draait. In dit onderste gedeelte zijn de letters 'XV' te zien samen met de letters 'Soyuz TMA'. Het uiteindelijk ontwerp voor dit insigne werd geleverd door de Nederlander Erik van der Hoorn van Spaceview/Spacepatches.nl samen met het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos, Luc van den Abeelen, Jacques van Oene en Jorge Cartes.

ISS Expedition 20 patch

ISS Expedition 20
ISS Expedition 20 patch - Foto: NASA


Tijdens de ISS Expedition 20 missie wordt de permanente bemanning aan boord van het internationaal ruimtestation opgetrokken van drie ruimtevaarders naar zes. De zes gele sterren die in het cirkelvormige insigne te zien zijn stellen deze zes bewoners voor. Bovenaan de Expedition 20 patch zijn drie kleuren te zien waarvan de blauwe kleur de Aarde voorstelt, de grijze kleur onze maan en de rode kleur de planeet Mars. De grijze band die van onder het insigne naar boven loopt, en eindigd met een grijze ster, staat symbool voor de goede samenwerking tussen de vluchtleidingscentra en onderzoekscentra op Aarde en de ruimtevaarders in het ruimtestation. Op de voorgrond van het insigne is het ruimtestation te zien in zijn configuratie zoals het momenteel te zien is.

ISS Expedition 21 patch

ISS Expedition 21
ISS Expedition 21 patch - Foto: NASA

Centraal in het Expedition 21 insigne is de tekst 'ISS XXI' te zien met daarrond zes gouden sterren. Deze zes sterren staan symbool voor de zes permanente bewoners van het ISS tijdens deze missie. In dit ontwerp zijn ook de Belgische, Amerikaanse, Canadese en Russische vlaggen te zien. Deze staan symbool voor de crewleden die afkomstig zijn uit deze landen tijdens de ISS Expedition 21 missie. In het ontwerp zijn ook kinderen te zien die op de Aarde staan met daarboven de zon. Deze kinderen stellen de toekomst en het doel voor van de ruimtevaart. Daarnaast zijn ook de Russische Soyuz ruimtecapsule en de Amerikaanse Space Shuttle te zien. Beide ruimtetuigen zijn vandaag de dag de toegang tot het internationaal ruimtestation ISS. In het bovenste gedeelte van het ontwerp is onze maan te zien met de planeet Mars en zes sterren. Deze zes sterren stellen de huidige cew voor die zich in het ISS bevindt. De maan is in een jonge fase te zien en dit staat dan weer symboliek voor de potentiële groei van de bemande ruimtevaart in de toekomst. Frank De Winne's vrouw maakte het eerste ontwerp voor deze space patch.

Met dank aan: Spacepatches.nl

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens