Foto: NASA

Volg hier live de koppeling

van Frank De Winne aan het ISS!

Docking: 14u34 Belgische tijd!

Klik op "Lees meer" voor de
live verslaggeving!


Welkom op de live verslaggeving van de koppeling van de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule aan het ISS!

- Klik hier om naar het Soyuz TMA-15 / Expedition 20 fotodagboek te gaan!
- Klik hier om naar het Belgium in Space YouTube kanaal te gaan!

Soyuz TMA-15 crew

 Naam  Land  Functie  Aantal missies
 Leeftijd
 Roman Romanenko  Rusland  Commander  0  38
 Frank De Winne  België  Flight Engineer  1  48
 Robert Thirsk  Canada  Flight Engineer  1 56Update 20 (16u15 Belgische tijd)
FRANK DE WINNE GAAT AAN BOORD VAN HET ISS!!!

Het toegangsluik tussen het ISS en de Soyuz ruimtecapsule is geopend. De ruimtevaarders verwelkomen elkaar en verzamelen in de Russische Zvezda module voor een verwelkomingsceremonie. Voor het eerst in de geschiedenis van het ISS bevinden zich ruimtevaarders aan boord van het ruimtestation afkomstig van de vijf participerende ruimtevaartorganisaties (NASA, RSA, CSA, ESA en JAXA).

Update 19 (16u05 Belgische tijd)

De bemanning aan boord van de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule begint met het openen van het toegangsluik tussen het ISS en de Soyuz.

Update 18 (15u10 Belgische tijd)

Op een persconferentie wordt door de verschillende participerende ruimtevaartorganisaties benadrukt hoe belangrijk deze missie is aangezien het ruimtestation voor het eerst in zijn bestaan permanent zal bemand worden door zes ruimtevaarders. Eenmaal het toegangsluik zal opengaan tussen de Soyuz en het ISS kan de Europese OasISS missie van Frank De Winne beginnen. De medische toestand van Frank De Winne, Roman Romanenko en Robert Thirsk zou optimaal zijn en de koppeling verliep vlekkeloos.

Update 17 (14u50 Belgische tijd)

Nog een 50 tal minuten en Frank De Winne kan samen met zijn twee collega's het ISS ruimtestation betreden. Zij zullen verwelkomt worden door de Russische gezagvoerder Gennady Padalka, de Amerikaanse astronaut Michael Barratt en de Japanse ruimtevaarder Koichi Wakata.

Update 16 (14u45 Belgische tijd)

Beide ruimtetuigen werden naar elkaar vastgetrokken. De drie ruimtevaarders aan boord van de Soyuz ruimtecapsule voeren samen met het vluchtleidingscentrum tal van tests uit om te zien of er geen lekken zijn in het koppelingsmechanisme.

Update 15 (14u38 Belgische tijd)

Frank De Winne zal nu samen met zijn twee collega's de koppelingshardware testen en controleren op eventuele lekken.

Update 14 (14u34 Belgische tijd)
KOPPELING MET ISS!!!

De Soyuz TMA-15 ruimtecapsule heeft contact gemaakt met het koppelingsmechanisme van de Zarya module. Beide ruimtetuigen bevonden zich op dat moment boven China.

Update 13 (14u34 Belgische tijd)

Zowel het ISS alsook de Soyuz ruimtecapsule bevinden zich in het donker. Afstand tot het ISS: 20 meter.

Update 12 (14u33 Belgische tijd)

De Soyuz ruimtecapsule bevindt zich op 30 meter van het ISS ruimtestation.

Update 11 (14u32 Belgische tijd)

Afstand tot het ISS: 45 meter. Volgens de ruimtevaarders verloopt de koppeling prima.

Soyuz TMA-15
De Soyuz TMA-15 ruimtecapsule met Frank De Winne nadert het ISS - Foto: NASA TV


Update 10 (14u31 Belgische tijd)

De Soyuz ruimtecapsule nadert het ISS met een snelheid van 4 meter per seconde. Afstand tot het ruimtestation: 70 meter.

Update 9 (14u30 Belgische tijd)

Afstand tot het koppelingsmechanisme aan de Zarya module: 100 meter.

Update 8 (14u25 Belgische tijd)

De Soyuz ruimtecapsule heeft zijn vlucht rondom het ISS afgewerkt en nadert het koppelingsmechanisme van de Zarya module. Afstand tot het ISS: 150 meter.

Update 7 (14u23 Belgische tijd)

De Soyuz TMA-15 ruimtecapsule bevindt zich op minder dan 170 meter van het ISS. Momenteel voert de ruimtecapsule een roll manouevre uit.

Update 6 (14u20 Belgische tijd)

De drie ruimtevaarders aan boord van de Soyuz zien het koppelingsmechanisme aan de Zarya module. Het ruimtetuig bevindt zich op minder dan 200 meter van het ISS.

Update 5 (14u18 Belgische tijd)

De Soyuz TMA-15 ruimtecapsule cirkelt rondom het ISS om te kunnen koppelen aan de Russische Zarya module. Frank De Winne en zijn twee collega's bevinden zich op minder dan 500 meter van het ruimtestation.

Update 4 (14u16 Belgische tijd)

De Soyuz TMA-15 ruimtecapsule nadert het ISS met een snelheid van 3 meter per seconde. Ondertussen kan de bemanning aan boord van het ruimtestation de Soyuz ruimtecapsule visueel zien.

Update 3 (14u15 Belgische tijd)

Beide ruimtetuigen cirkelen rond de Aarde met een snelheid van 28 000 km/u. De Soyuz ruimtecapsule bevindt zich op minder dan 1 kilometer van het ruimtestation.

Update 2 (14u10 Belgische tijd)

De drie ruimtevaarders aan boord van de Soyuz ruimtecapsule zien het ISS ruimtestation op hun computerscherm.

ISS
Het ISS ruimtestation op het computerscherm van de Soyuz ruimtecapsule - Foto: NASA TV.


Update 1 (14u05 Belgische tijd)

Zowel het vluchtleidingscentrum in Houston alsook dat in Moskou volgen de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule. De ruimtecapsule bevindt zich momenteel op minder dan 4 kilometer van het ISS en nadert het ruimtestation met een snelheid van 8 meter per seconde.

Inleiding


Vandaag brengt de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule Frank De Winne, Roman Romanenko en Robert Thirsk naar het internationaal ruimtestation ISS. De koppeling met het ruimtestation verloopt normaal geheel automatisch. Het Russische Tsoup vluchtleidingscentrum volgt de Soyuz ruimtecapsule op de voet en indien nodig kan de bemanning de koppeling ook manueel uitvoeren. Een eerste ontbranding van de raketmotoren aan de Soyuz ruimtecapsule is voorzien voor 12u36 Belgische tijd. Ongeveer 23 minuten later volgt een tweede ontbranding waarna het Russische Kurs systeem geactiveerd wordt. Dit systeem werd ontwikkeld ten tijde van het Russische Mir ruimtestation en zorgt voor een automatische koppeling. Tussen 14u01 en 14u09 vinden een reeks van manoeuvres plaats waardoor de Soyuz ruimtecapsule zich trager naar het ISS begeeft. Frank De Winne zal in zijn ruimtecapsule een rondje rondom het ISS maken om hierna te koppelen aan de Russische Zarya module. Beide ruimtetuigen vliegen op dat moment met een snelheid van 28 000 km/u rondom de Aarde. Op het moment van de koppeling bevinden de drie  ruimtevaaders zich in de commandomodule van de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule. Wanneer het toegangsluik tussen het ISS en de Soyuz na de koppeling zal geopend worden, zal het internationaal ruimtestation voor het eerst permanent bemand worden door zes ruimtevaarders.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens