Het logo van de OasISS missie van Frank De Winne.
Foto: ESA

Op 23 april 2009 maakte het Europese ruimtevaartagentschap ESA het logo bekend voor de langdurige OasISS ruimtemissie van Frank De Winne. De Belgische ruimtevaarder zal vanaf 27 mei 2009 gedurende zes maanden in de ruimte verblijven en zal tijdens zijn verblijf aan boord van het internationaal ruimtestation ISS de eerste Europese gezagvoerder worden. OasISS is de tweede Europese langdurige ISS missie. Tijdens het verblijf van De Winne aan boord van het ruimtestation zal de permanente bemanning voor het eerst bestaan uit zes ruimtevaarders en zal voor het eerst een Japanse H-II Transfer Vehicle gekoppeld worden aan het ISS. De naam 'OasISS' werd gekozen uit meer dan 520 voorstellen en werd voorgesteld door Jan Puylaert uit Gent.

In het OasISS logo is blauw de hoofdkleur aangezien deze staat voor water. Frank De Winne is naast ruimtevaarder ook 'goodwill ambassador' voor UNICEF België. De UNICEF 2009 WASH campagne staat in het teken van water, volksgezondheid en hygiëne. De Aarde is in het logo te zien als een druppel water met daarin een boom die symbool staat voor het leven dat voorkomt uit water. In de boom is de mens te zien die de symbolische link voorstelt tussen het water en het ruimtestation. De Soyuz raket in het logo is dezelfde raket die Frank De Winne naar het ISS brengt. De ster in het logo staat dan weer symbool voor de exploratie van het heelal door de mens.OasISS logoDe langdurige ruimtemissie van Frank De Winne kreeg de naam OasISS - Foto: ESA.

ISS Expedition 20
Frank De Winne zal samen met nog vijf andere ruimtevaarders deel uitmaken van de
ISS Expedition 20 bemanning - Foto: NASA.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens