Frank De Winne.
Foto: ESA

Tijdens een laatste persconferentie benadrukte de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne de moeilijkheid en het nut van zijn nakende missie. De Winne vergeleek zijn eerste ruimtemissie in 2002 met zijn nieuwe missie als een sprint en een marathon. De Belg liet ook weten aan de internationale pers en andere bezoekers dat de heisa rond de zieke cameraman geen invloed heeft gehad op het verdere verloop van de missie. Gisteren werd bekend gemaakt dat een cameraman van de Vlaamse televisiezender VTM ziek was waardoor het hoofd van Russische medische dienst op Baikonur besloot de man preventief in een ziekenhuis op te nemen.

Aangezien de cameraman in de buurt geweest was van de drie ruimtevaarders ontstond er even paniek over de gezondheid van De Winne en zijn collega's. Uiteindelijk bleek de Belgische cameraman een gewone verkoudheid te hebben en werd het al gauw duidelijk dat de ruimtevaarders niet besmet werden. Ondertussen telt men op de Baikonur lanceerbasis de uren af tot de lancering. De Soyuz-FG raket werd gisteren met succes rechtop gezet en de drie ruimtevaarders zijn klaar voor hun lancering. Frank De Winne zal zijn laatste uren op Aarde doorbrengen in het bijzijn van zijn familie. De Belgische prins Filip zal samen met de ministers Laruelle en De Crem de lancering op Baikonur bijwonen. Daarnaast bevindt zich op de lanceerbasis in Kazakstan ook een ruime delegatie van de Volkssterrenwacht Urania.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens