Frank De Winne aan boord van het ISS.
Foto: NASA

De Belgische ruimtevaarder Frank De Winne heeft op vrijdag 12 juni 2009 radiocontact gehad met een school in Heverlee. Omstreeks 13u38 legden leerlingen van de Vrije Basisschool Ter Bank-Egenhoven in Heverlee contact met het internationaal ruimtestation ISS dankzij het internationaal amateurradioprogramma ARISS (Amateur Radio on the International Space Station). Tijdens het contact werden aan Frank De Winne, die zich op dat moment in de Russische Zvezda module bevond, 22 vragen gesteld die de ruimtevaarder allemaal probleemloos beantwoordde. Terwijl de leerlingen de vragen stelden kon men in de grote turnzaal van de school op een groot scherm volgen waar het ISS zich op dat moment bevond. In totaal duurde het radiocontact tien minuten.

Dit is het eerste contact dat Frank De Winne heeft met een school sinds hij op 27 mei 2009 gelanceerd werd vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan. Naast het drukke wetenschappelijke en technische werkschema heeft Frank De Winne ook tijd voor verschillende educatieve projecten tijdens zijn langdurig verblijf aan boord van het ruimtestation. Met deze projecten wil het Europese ruimtevaartagentschap ESA jongeren stimuleren om te kiezen voor een wetenschappelijke of technische studierichting. Eerder op de dag had De Winne ook al contact gehad met een school in Italië. Deze leerlingen krijgen momenteel les in tenten nadat hun school vernield werd door een hevige aardbeving in april van dit jaar.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens