Maandag 16 maart 2009 vertrok vanop het Kennedy Space Center in Florida het ruimteveer Discovery richting internationaal ruimtestation ISS. Na verschillende malen te zijn uitgesteld omwille van technische problemen werden de krachtige raketmotoren van de Space Shuttle om 00u43 Belgische tijd tot ontbranding gebracht. Acht minuten later bevond het ruimteveer zich met zijn zeven bemanningsleden in een vaste baan om de Aarde. Tijdens deze STS-119 missie zal de bemanning het laatste set zonnepanelen vasthechten aan het ruimtestation zodat het ISS in de toekomst eindelijk kan gebruik maken van de voorziene maximale stroomvoorziening van 120 kWatt.
SCIAMACHY staat voor Scanning Imaging Absorption Spectrometer for Atmosphere Chartography en is een wetenschappelijk instrument aan boord van de Europese aardobservatiesatelliet Envisat. Dit 215 kilogram wegende optische instrument analyseert al zes jaar lang de scheikunde in de atmosfeer van onze aarde en in dit project werd door België, Nederland en Duitsland meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd. SCIAMACHY houdt van op een hoogte van 800 kilometer de vervuiling van onze planeet in de gaten en dit nog tot en met 2010. Envisat werd op 1 maart 2002 in de ruimte gebracht door een Europese Ariane 5 raket en dit 8 ton zware aardobservatieplatform wordt vandaag de dag aanzien als één van de meest succesvolle in zijn soort. Naast SCIAMACHY is het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie ook nog betrokken bij drie andere instrumenten aan boord van Envisat waarmee spoorgassen, de biologische activiteit in de oceanen en de ozonlaag met in kaart kunnen gebracht worden.
De Europese COROT ruimtetelescoop bevindt zich sinds 27 december 2006 in een baan om onze planeet en is een project dat onder leiding staat van het Franse Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) in samenwerking met verschillende Europese en internationale partners. COROT staat voor COnvection ROtation and Planetary Transits en met dit ruimte observatorium willen wetenschappers de trillingen van sterren (stellaire seismologie) meten en op zoek gaan naar planeten rondom andere sterren (exoplaneten). Op 18 januari 2007 werd de COROT ruimtetelescoop voor het eerst naar de sterren gericht waarna het tuig in mei 2007 zijn eerste zogenaamde exoplaneet ontdekte. België speelde bij de ontwikkeling van deze planetenjager een niet onbelangrijke rol aangezien één van de belangrijkste onderdelen voor de telescoop in ons land ontwikkeld en getest werd.
De Belgische ingenieur Kris Capelle heeft wellicht de meest stresserende en belangrijkste maanden uit zijn carrière achter de rug. Capelle werkt voor het Europese ruimtevaartagentschap ESA en is ondermeer verantwoordelijk voor de dockingoperaties van de eerste Europese Automated Transfer Vehicle (ATV). Toen de eerste ATV, ook wel Jules Verne genaamd, zich op 3 april automatisch koppelde aan het Russische segment van het ISS ruimtestation viel deze gevaarlijke operatie onder de verantwoordelijkheid van deze Vlaming die zich op dat moment in het ESA controlecentrum in Toulouse bevond. Twintig jaar geleden begon Kris Capelle aan een militaire loopbaan waarna hij de kans kreeg om als telecommunicatie-ingenieur te gaan werken voor de ESA. Net als bij de koppeling begin april leidde Capelle ook de ontkoppeling van de Jules Verne die plaats vond op 5 september 2008.
In het voorjaar van 2009 vliegt de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne terug naar het ISS ruimtestation. Ditmaal zal onze landgenoot gedurende 6 maanden aan boord van het ISS verblijven waar hij vooral zal werken in het Europese Columbus ruimtelabo. Het Europese ruimtevaartagentschap ESA sloot voor de zomer haar “Take your classroom into space - call for ideas” wedstrijd af waarbij leraren samen met hun leerlingen (tussen de 9 en 18 jaar) uit heel Europa wetenschappelijke experimenten konden voorstellen die uiteindelijk zullen uitgevoerd worden aan boord van het ruimtestation.