In 2005 vernamen de mensen van het VTI Sint-Lucas te Oudenaarde dat er een mogelijkheid bestaat om communicatie te maken met het Internationaal Ruimtestation (ISS). Men bleef niet bij de pakken zitten en ondernam meteen de nodige stappen om eventueel in aanmerking te komen voor een gesprek met de astronauten aan boord van het ISS. Na het doorlopen van de nodige procedures werd het voorstel van het VTI Sint-Lucas uit Oudenaarde, voor een radiocontact met Frank De Winne gedurende zijn verblijf ISS, goedgekeurd. De school opteerde bovendien ook voor de optie om eigen ontworpen realisaties zoals antennes, noodvoeding etc. te gebruiken voor een up- en downlink (VTI Sint-Lucas Oudenaarde <> ruimtestation) waardoor dit project een unieke meerwaarde kreeg. Binnen de leerplannen van de vakken elektronica en telecommunicatie aan het VTI Sint-Lucas was onderwijzer en bezieler van het project Patrick De Temmerman in staat om samen met mijn leerlingen deze ontwerpen gestalte geven.
Er werd een heus schoolproject opgezet onder de benaming Project: VTISL-ARISS. Het project VTISL-ARISS groeide inmiddels uit tot een volwaardig educatief project waar heel veel andere vakken ook hun steentje in bijdroegen. Voorbeelden zijn; Wiskunde: baanberekening satelliet, Aardrijkskunde en Fysica: Kepler, doppler, Technisch tekenen: 3D-ontwerp van de antenne, T.O: bouw van een schaalmodel ISS, Nederlands: opstellen persmap, Elektronica: ontwerp interface voor aansturen azimuth/elevatie motor, Telecommunicatie: berekenen van de antenne, Praktijk mechanica: bouw van de antenne en CNC-werk. Met dank aan de UBA Oudenaarde, die de school met raad en daad bijstond en ook de verdere professionele zaken zal verlenen, werd het geheel verzekerd. Als kers op de taart werd ‘Ruimtevaart’ als schoolthema gekozen gedurende het volledige schooljaar. Na de eerste fase van het project is het de bedoeling dat zowel de leerkrachten alsook de leerlingen met hun opgedane ervaringen naar buiten komen en deze bijvoorbeeld delen met andere secundaire scholen. Op deze manier probeert het VTI Sint-Lucas jongeren warm te maken voor technische opleidingen, wetenschap en ruimtevaart. De primeur van de configuraties zullen te zien zijn op de VTI Sint-Lucas openschooldag van 10 mei. Ook op 8, 9 en 10 mei zullen de mensen van het VTI Sint-Lucas te gast zijn met hun project op de 5de Vlaamse Ruimtevaartdagen in de Brabanthallen te Leuven.
Op woendag 20 mei (20u – 22u30) brengen de mensen van het VTI Sint-Lucas, in samenwerking met UGent Volkssterrenwacht Armand Pien, een voordracht over het Project VTISL-ARISS. Iedereen is welkom en de toegang is gratis!
Het verder verloop van het VTISL-ARISS project is eveneens te volgen op deze website: www.vtisintlucas.be/iss