Artistieke impressie van de COROT ruimtetelescoop.
Foto: CNES/D. Ducros

De Europese COROT ruimtetelescoop bevindt zich sinds 27 december 2006 in een baan om onze planeet en is een project dat onder leiding staat van het Franse Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) in samenwerking met verschillende Europese en internationale partners. COROT staat voor COnvection ROtation and Planetary Transits en met dit ruimte observatorium willen wetenschappers de trillingen van sterren (stellaire seismologie) meten en op zoek gaan naar planeten rondom andere sterren (exoplaneten). Op 18 januari 2007 werd de COROT ruimtetelescoop voor het eerst naar de sterren gericht waarna het tuig in mei 2007 zijn eerste zogenaamde exoplaneet ontdekte. België speelde bij de ontwikkeling van deze planetenjager een niet onbelangrijke rol aangezien één van de belangrijkste onderdelen voor de telescoop in ons land ontwikkeld en getest werd.

Deze 630 kilogram zware ruimtetelescoop heeft een lengte van 4,1 meter en werd in de ruimte gebracht door middel van een Russische Soyuz 2.1b raket van op de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan. Het tuig bevindt zich in een polaire baan om de aarde op een hoogte van 896 kilometer en indien er geen problemen opduiken moet deze ruimtetelescoop tot 60.000 sterren observeren in 2,5 jaar. Aan boord van de COROT bevindt zich een 27 cm telescoop die voorzien werd van 4 CCD detectoren. De kunstmaan zelf werd gemonteerd op een PROTEUS satellietplatform en de telescoop zal in het spectraalbereik van 370 tot 950 nm (1 nanometer = 1 miljardste van 1 meter) het helderheidsverloop van sterren meten. Met deze ruimtetelescoop kan men planeten rondom andere sterren ontdekken die twee keer zo ver van hun ster staan als de aarde tot de zon. De ontdekking van deze exoplaneten zelf zal gebeuren door middel van de transit methode toe te passen waarbij de exoplaneet voor zijn moederster passeert en op deze manier een vermindering van helderheid veroorzaakt. 

Naast Frankrijk zijn landen als Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Brazailië en België eveneens nauw betrokken bij dit project. Ondernemingen uit de Belgische ruimtevaartsector hebben met het ESA Directorate of Technical and Quality Management samengewerkt bij het ontwerp, de bouw en het testen van onderdelen voor de telescoop. Zo kreeg het Centre Spatial de Liège (CSL) de verantwoordelijkheid voor het verwerven en het testen van het scherm en de sluiter van de telescoop en Verhaert Space uit Kruibeke kreeg dan weer de leiding over het industrieel contract. Om te voorkomen dat zwerflicht de resultaten van de telescoop zou beïnvloeden werd een soort scherm ontwikkeld door ingenieurs van het Europese ruimtevaartagentschap ESA die op hun beurt de ingenieurs van Verhaert hielpen bij de structurele analyse, mechanische tests en de bouw van dit scherm. Uiteindelijk heeft de goede samenwerking tussen Verhaert en het CSL met CNES en de ESA geleidt tot de realisatie van het scherm en dit onder de meest strenge mechanishe eisen ooit.

Tot op 1 september 2008 heeft COROT al twee planeten ontdekt rondom andere sterren. Op 3 mei 2007 werd de eerste exoplaneet door COROT ontdekt en deze planeet heeft een diameter van 1,78 maal die van Jupiter. Meteen na de ontdekking kreeg deze exoplaneet de naam COROT-Exo-1b en dit object draait één maal om de 1,5 aardse dagen om zijn ster. In mei 2008 maakte de ESA de ontdekking bekend van een object dat door COROT ontdekt werd en de omvang moet hebben van tussen een bruine dwerg en een planeet.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens