Belgische ruimtevaartprojecten

Belgische ruimtevaartprojecten

Belgische bijdrage tot de SMOS satelliet

vrijdag, 30 oktober 2009 16:06

Naast de in België gebouwde PROBA-2 kunstmaan wordt op 2 november ook de Europese Soil Moisture and Ocean Salinity (SMOS) aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht. SMOS is met zijn 355 kilogram de hoofdvracht tijdens de lancering en heeft een belangrijke opdracht. Eenmaal in een lage baan om de Aarde zal het ruimtetuig ondermeer de vochtigheid van de aardbodem onderzoeken. Daarnaast zal SMOS ook het zoutgehalte aan de oppervlakte van de oceanen meten. De data die zal afkomstig zijn van ESA's nieuwste aardobservatiesatelliet moet wetenschappers een beter inzicht geven over de watercyclus op onze planeet waardoor men een beter beeld moet krijgen over weerkundige- en klimatologische gebeurtenissen.

Vlaams experiment gaat samen met clown de ruimte in

woensdag, 30 september 2009 08:05

Guy LalibertéOp 30 september vertrok vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazachstan de Soyuz TMA-16 ruimtecapsule met aan boord drie ruimtevaarders. Nadat de Soyuz TMA-17 ruimtecapsule om 09u14 Belgische tijd gelanceerd werd, koppelde de bemande ruimtecapsule zich 9 minuten later probleemloos los van de raket. Het Russische ruimtevaartuig zal de Russische kosmonaut Maksim Surayev en de Amerikaanse astronaut Jeffrey Williams naar het internationaal ruimtestation ISS brengen. Eenmaal de ruimtecapsule aangekomen is bij het ruimtestation zullen de twee ruimtevaarders er deel uitmaken van de nieuwe permanente ISS bemanning waarvan Frank De Winne deze maand gezagvoerder wordt. De derde ruimtevaarder die meereist naar het ISS is de Canadese ruimtetoerist Guy Laliberté die in 1984 het befaamde Cirque du Soleil oprichtte. In tegenstelling tot de andere twee ruimtevaarders zal Laliberté samen met de Rus Gennady Padalka en de Amerikaa Michael Barratt na enkele dagen opnieuw naar de Aarde keren met de Soyuz TMA-14 ruimtecapsule. Met de drie ruimtevaarders wordt ook een Vlaams experiment naar het ruimtestation gestuurd dat het effect van micrograviteit op cellen moet onderzoeken. Zo zullen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent en K.U. Leuven gebruik maken van gistcellen om het effect van gewichtloosheid te bestuderen. De speciaal ontwikkelde incubator waarin men het experiment zal uitvoeren zal uiteindelijk na enkele dagen samen met ondermeer Guy Laliberté terugkeren naar de Aarde.

NASA doet beroep op Belg om sneeuwval op Mars te analyseren

zondag, 05 juli 2009 08:15

Phoenix

Sinds 2008 heeft de NASA een lander (Phoenix) in het hoge noorden van de planeet Mars. Wetenschapper Frank Daerden van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) helpt als enige Europeaan bij het analyseren van de nieuwste gegevens over wolken en neerslag in de Marsatmosfeer. Dr. Daerden bepaalt de grootte van nooit eerder waargenomen vallende ijskristallen. Science magazine publiceert het volledige verhaal op 3 juli.  De NASA-Phoenix-missie landde op Mars op 25 mei 2008 en was de eerste missie naar het hoge noorden van de rode planeet. Aan boord bevond zich een Canadees meteorologisch station voor het meten van de lokale weersomstandigheden.

School in Oudenaarde legt contact met ISS

donderdag, 30 april 2009 18:04

In 2005 vernamen de mensen van het VTI Sint-Lucas te Oudenaarde dat er een mogelijkheid bestaat om communicatie te maken met het Internationaal Ruimtestation (ISS). Men bleef niet bij de pakken zitten en ondernam meteen de nodige stappen om eventueel in aanmerking te komen voor een gesprek met de astronauten aan boord van het ISS. Na het doorlopen van de nodige procedures werd het voorstel van het VTI Sint-Lucas uit Oudenaarde, voor een radiocontact met Frank De Winne gedurende zijn verblijf ISS, goedgekeurd. De school opteerde bovendien ook voor de optie om eigen ontworpen realisaties zoals antennes, noodvoeding etc. te gebruiken voor een up- en downlink (VTI Sint-Lucas Oudenaarde <> ruimtestation) waardoor dit project een unieke meerwaarde kreeg. Binnen de leerplannen van de vakken elektronica en telecommunicatie aan het VTI Sint-Lucas was onderwijzer en bezieler van het project Patrick De Temmerman in staat om samen met mijn leerlingen deze ontwerpen gestalte geven.

Belgisch experiment vertrekt naar het ISS

maandag, 16 maart 2009 10:49

Maandag 16 maart 2009 vertrok vanop het Kennedy Space Center in Florida het ruimteveer Discovery richting internationaal ruimtestation ISS. Na verschillende malen te zijn uitgesteld omwille van technische problemen werden de krachtige raketmotoren van de Space Shuttle om 00u43 Belgische tijd tot ontbranding gebracht. Acht minuten later bevond het ruimteveer zich met zijn zeven bemanningsleden in een vaste baan om de Aarde. Tijdens deze STS-119 missie zal de bemanning het laatste set zonnepanelen vasthechten aan het ruimtestation zodat het ISS in de toekomst eindelijk kan gebruik maken van de voorziene maximale stroomvoorziening van 120 kWatt.

SCIAMACHY: zes jaar later

dinsdag, 09 september 2008 12:53

SCIAMACHY staat voor Scanning Imaging Absorption Spectrometer for Atmosphere Chartography en is een wetenschappelijk instrument aan boord van de Europese aardobservatiesatelliet Envisat. Dit 215 kilogram wegende optische instrument analyseert al zes jaar lang de scheikunde in de atmosfeer van onze aarde en in dit project werd door België, Nederland en Duitsland meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd. SCIAMACHY houdt van op een hoogte van 800 kilometer de vervuiling van onze planeet in de gaten en dit nog tot en met 2010. Envisat werd op 1 maart 2002 in de ruimte gebracht door een Europese Ariane 5 raket en dit 8 ton zware aardobservatieplatform wordt vandaag de dag aanzien als één van de meest succesvolle in zijn soort. Naast SCIAMACHY is het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie ook nog betrokken bij drie andere instrumenten aan boord van Envisat waarmee spoorgassen, de biologische activiteit in de oceanen en de ozonlaag met in kaart kunnen gebracht worden.

Belgische ruimtemissies

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Sociale netwerken

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik