Lancering van de STS-119 missie.
Foto: NASA

Maandag 16 maart 2009 vertrok vanop het Kennedy Space Center in Florida het ruimteveer Discovery richting internationaal ruimtestation ISS. Na verschillende malen te zijn uitgesteld omwille van technische problemen werden de krachtige raketmotoren van de Space Shuttle om 00u43 Belgische tijd tot ontbranding gebracht. Acht minuten later bevond het ruimteveer zich met zijn zeven bemanningsleden in een vaste baan om de Aarde. Tijdens deze STS-119 missie zal de bemanning het laatste set zonnepanelen vasthechten aan het ruimtestation zodat het ISS in de toekomst eindelijk kan gebruik maken van de voorziene maximale stroomvoorziening van 120 kWatt.

De installatie zal geburen tijdens drie ruimtewandelingen die gepland zijn op de 5de, 7de en 9de dag van de vlucht. Naast het vasthechten en installeren van het 14 ton zware P6 gebinte zal de bemanning van de Discovery ook de Protein Crystallisation Diagnostic Facility (PCDF) installeren in het Europese Columbus ruimtelabo. De PCDF is een Belgisch experiment naar de kristallaisatie van eiwitten in micrograviteit. Het experiment zal drie maanden aan boord van het ISS blijven waarna het zal terugkeren naar de Aarde met het ruimteveer Endeavour. Met de PCDF kunnen wetenschappers de fysische fenomenen in individuele reactoren, die zich in microzwaartekracht bevinden, nauwkeurig meten. Op dinsdag 17 maart zal het ruimteveer Discovery zich koppelen aan het ISS.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens