Het internationale ruimtestation in 2008.
Foto: NASA

In het voorjaar van 2009 vliegt de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne terug naar het ISS ruimtestation. Ditmaal zal onze landgenoot gedurende 6 maanden aan boord van het ISS verblijven waar hij vooral zal werken in het Europese Columbus ruimtelabo. Het Europese ruimtevaartagentschap ESA sloot voor de zomer haar “Take your classroom into space - call for ideas” wedstrijd af waarbij leraren samen met hun leerlingen (tussen de 9 en 18 jaar) uit heel Europa wetenschappelijke experimenten konden voorstellen die uiteindelijk zullen uitgevoerd worden aan boord van het ruimtestation.

Een internationale jury van experts koos samen met Frank De Winne de origineelste inzendingen en uit een 60 tal voorstellen werden uiteindelijk 10 ideeën geselecteerd die door onze astronaut zullen uitgevoerd worden. Van deze tien voorstellen zijn er twee afkomstig uit Vlaanderen en hierdoor zullen onze Vlaamse schoolbanken in 2009 ook vertegenwoordigd zijn aan boord van het ISS ruimtestation. Naast gelukkige winnaars uit Griekenland, Spanje en Italië werden twee voorstellen uit het Onze Lieve Vrouwecollege in Oostende en het Rozenburg S.O. in Mol gekozen als beste voorstellen. Mieke Recour van het Onze Lieve Vrouwecollege won de eerste prijs met haar voorstel tot het meten van massa in de ruimte met een harmonische trilling van een massa-veer systeem. Jef Luyten van het Rozenburg S.O. sleepte de tweede prijs in de wacht met zijn voorstel voor het bestuderen van capilariteit en oppervlaktespanningen in een gewichtloze omgeving. Tijdens een unieke “live event” zullen de leerlingen van de deelnemende scholen in 2009 rechtstreeks vragen kunnen stellen aan Frank De Winne die zich dan in de ruimte bevindt en de leerlingen zullen ook de kans krijgen om resultaten te vergelijken met de referenties van die op de grond. Het Belgische ruimtevaartbedrijf Verhaert Space uit Kruibeke zal de twee Vlaamse experimenten ontwikkelen en de tien beste geselecteerde voorstellen kregen allemaal 500 euro, educatief wetenschappelijk materiaal en een schaalmodel van het ISS ruimtestation.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens