Op zondag 15 februari 2015 is de vijfde en laatste Europese ATV bevoorradingsmodule opgebrand in de atmosfeer van de Aarde. Nadat deze 21 ton zware onbemande vrachtmodule op 29 juli 2014 in de ruimte werd gebracht, koppelde het ruimtetuig zich op 12 augustus vast aan het internationale ruimtestation ISS. Nu een einde is gekomen aan de laatste Europese ATV bevoorradingsmissie komt ook een einde aan de grootste Europese bijdrage tot het ISS.
De opdracht van het vijfde en laatste vrachtruimteschip van ESA voor het internationaal ruimtestation ISS zit er volgende maand op. Dan zal de naar de Belgische wetenschapper Georges Lemaître genoemde ruimtecargo in de atmosfeer van de aarde duiken en verbranden, maar niet zonder eerst belangrijke metingen te verrichten.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat in februari 2015 een experimenteel onbemand ruimtetuig in de ruimte brengen. Zo zal het Intermediate eXperimental Vehicle (IXV) door middel van een Vega raket in de ruimte gebracht worden waarna het ruimtetuig autonoom moet terugkeren naar de Aarde. België neemt prominent deel aan dit ambitieus Europees ruimteproject.
Wetenschappers in België verzetten zich fors tegen de besparingsplannen die de kersverse regering Michel wil doorvoeren in het federale wetenschapsbeleid. Zo wil de nieuwe regering de komende vijf jaar ongeveer 46 miljoen euro besparen op het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), het Belgisch ruimtevaartprogramma en de overheidsdienst voor het wetenschapsbeleid BELSPO. Om meer druk uit te oefenen op de plannen van de nieuwe federale regering kan u een online petitie tekenen voor het behoud van BELSPO!
Na een reis van meer dan tien jaar komt op 6 augustus 2014 de Europese ruimtesonde Rosetta aan bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Met deze Europese prestigemissie hopen wetenschappers meer te leren over ondermeer het ontstaan van ons zonnestelsel. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) heeft één van de instrumenten aan boord van Rosetta mee helpen bouwen.
Het Nederlandse organisatie Mars One, dat tegen 2025 een ruimtekolonie op de planeet Mars wil stichten, heeft laten weten dat er vijf Belgen werden geselecteerd uit de laatste selectiecampagne. Mars One wil, na een intensieve training, in 2024 vier mensen naar Mars sturen die de eerste bewoners van deze planeet moeten worden en niet gaan terugkeren naar de Aarde.
De Belgische Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard en de vice-premier en minister van Economie van het Groothertogdom Luxemburg Etienne Schneider hebben op dinsdag 8 april 2014 samen met de directeur-generaal van het Europese ruimtevaartagentschap ESA Jean-Jacques Dordain een bezoek gebracht aan het ESA ruimtevaartcentrum in Redu.
Op dinsdag 8 april 2014 is in Luik een testbank van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ingehuldigd waar men onderdelen van cryogene raketmotoren gaat testen. De inhuldiging werd plechtig bijgewoond door tientallen prominenten afkomstig uit de industriële, onderzoeks- en politieke wereld waaronder Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard.
De hevige uitbarsting van de vulkaan Kelut op het eiland Java van 13 februari 2014 bracht, naast de evacuatie van meer dan 100 000 mensen, ook een gigantische aswolk met zich mee. Die verspreidde zich tot op de hoogte waarop commerciële vliegtuigen zich begeven en vormde een bedreiging voor het luchtverkeer in een groot deel van het Indonesische luchtruim. Verschillende luchthavens op Java werden gesloten, met ernstige gevolgen voor onder andere de luchtverbindingen tussen Australië en Singapore.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft op 8 januari 2014 laten weten dat het overeenkomst heeft afgesloten met het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Sierra Nevada Corp. om te onderzoeken of Europa onderdelen kan leveren voor het Dream Chaser ruimtetuig. Tijdens deze één jaar durende studie zal onderzocht worden of het Europese International Berthing Docking Mechanism, dat België mee helpt ontwikklelen, kan worden gebruikt.