Het oppervlak van de planeet Mars
Foto: NASA

Het Nederlandse organisatie Mars One, dat tegen 2025 een ruimtekolonie op de planeet Mars wil stichten, heeft laten weten dat er vijf Belgen werden geselecteerd uit de laatste selectiecampagne. Mars One wil, na een intensieve training, in 2024 vier mensen naar Mars sturen die de eerste bewoners van deze planeet moeten worden en niet gaan terugkeren naar de Aarde.

De vijf Belgen die nog in de running zijn, werden geselecteerd uit duizenden geïnteresseerden. Oorspronkelijk hadden ruim 200 000 kandidaten van over de hele wereld zich vorig jaar aangemeld voor een enkele reis naar de planeet Mars. Na een eerste screening bleven er daar nog 1 058 van over. Tijdens de vorige selectiecampagne vielen maar liefst 353 kandidaten van over de hele wereld af omwille van medische en persoonlijke redenen. Momenteel resten er nog 705 kandidaten waarvan vijf mensen afkomstig zijn uit België. De overblijvende kandidaten zullen in het kader van een volgende selectie een uitnodiging krijgen voor een persoonlijk interview. De vijf Belgen zijn Bradley uit Antwerpen, Andrea uit Ukkel, Henri uit Dilbeek, Roel uit Lanaken en Gaëtan uit Embourg.

Mars One is een Nederlandse non-profit organisatie dat werd opgericht om een permanente menselijke kolonie te starten op de planeet Mars. Zo wil Mars One in 2024 de eerste vier mensen op weg naar Mars brengen die er voor altijd zullen leven en werken. Doordat de technologie te duur en complex is om mensen opnieuw naar de Aarde te brengen, zullen deze voor altijd op Mars blijven. Deze ambitieuze enkele reis lijkt voor sommigen ietwat omstreden maar desalniettemin schreven duizenden mensen van over de hele wereld zich in om deel uit te maken van de eerste Mars One bemanning. Elke stap van hun training, missie en verblijf op de rode planeet zal ook te volgen zijn via een reality televisieprogramma waarmee Mars One ook reclame inkomsten hoopt te verwerven. Nadat de eerste crew in 2025 zal aankomen op Mars wil Mars One een jaar later al een tweede crew lanceren. Het uiteindelijke doel van deze organisatie is om elke twee jaar crews bestaande uit vier mensen naar Mars te brengen waardoor deze planeet een nieuwe thuis voor de mens wordt. De crews zullen bestaan uit 'gewone' mensen die uiteindelijk zullen geselecteerd worden tijdens speciale televisieprogramma's.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens