Onnodig te zeggen dat de uitdagingen van onze samenleving steeds meer aandacht vragen voor wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde. Het onderwijs in ons land hecht dan ook veel belang aan deze zogenaamde STEM-richtingen. Afgelopen week kregen Franstalige scholen (21 uit het basisonderwijs en 5 uit het secundair onderwijs) voor de tweede keer het officiële label Sciences à l'école. Het gaat om een initiatief van ESA, in samenwerking met het ministerie van onderwijs van de Franstalige Gemeenschap. Daarbij is het de bedoeling om wetenschappen op school meer en beter aan bod te laten komen en daarbij gebruik te maken van de ruimte en de ruimtevaart als 'kapstok'.
De Belgische ruimtevaart-industrie heeft het moeilijk om hoog opgeleid Belgisch talent aan te trekken terwijl Belgische studenten met interesse in een carrière binnen de ruimtevaart niet gemakkelijk in contact geraken met de industrie. Voor ere-senator Dominique Tilmans, voormalig voorzitter van de werkgroep Ruimtevaart van de senaat, het sein om de mouwen op te stropen, contact te zoeken met gelijkgestemde geesten en een oplossing te zoeken voor dit probleem. Resultaat : YouSpace.be, een platform dat studenten koppelt aan mentoren uit industrie en onderwijswereld.
België krijgt tegen midden 2016 een eigen ruimtevaartagentschap. De organisatie, dat de bestaande diensten zal opslokken, zal ongeveer een zestig medewerkers tellen en moet de belangen behartigen van de Belgische ruimtevaartindustrie. Op deze manier wil de federale regering de Belgische ruimtevaartindustrie naar de wereldtop brengen.
Europa’s systeem voor satellietnavigatiesysteem Galileo breidt steeds maar uit. De vorig jaar gelanceerde satellieten 9 en 10 zenden nu bruikbare navigatieboodschappen uit. Bij metingen van de Galileosignalen is een bijzondere rol weggelegd voor het ESA-centrum in Redu in de Belgische provincie Luxemburg. De twee satellieten gingen op 11 september vorig jaar samen de ruimte in. Eenmaal veilig aangekomen in een baan om de aarde werden hun systemen ingeschakeld.
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana is op donderdag 3 december 2015 met succes de LISA Pathfinder satelliet in de ruimte gebracht. De satelliet, die werd uitgerust met hardware waarmee men gravitatiegolven wil detecteren, werd in de ruimte gebracht door middel van een Europese Vega draagraket. LISA Pathfinder moet in de ruimte nieuwe spitstechnologie testen die op Aarde niet kan worden getest. Indien deze technologie slaagt, zal deze later gebruikt ook worden bij de ambitieuze eLISA-missie. Ook enkele Belgische bedrijven zijn betrokken bij deze missie.
Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceerde op donderdag 29 oktober een verbazingwekkende ontdekking: het ruimtetuig Rosetta van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA heeft – voor het eerst – de aanwezigheid ontdekt van zuurstofgas (O2) in de atmosfeer van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Meer nog, zuurstofgas blijkt één van de belangrijkste bestanddelen te zijn en tot 10% van de komeetatmosfeer uit te maken.
Om de toekomstige ExoMars-missie voor te bereiden, zal een consortium van zeven Europese onderzoeksinstituten, gecoördineerd door het Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA-CSIC) nieuwe technieken ontwikkelen om de gegevens van bestaande Marsmissies te analyseren. Het project kreeg de naam UPWARDS en heeft met het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), internationaal erkend voor zijn expertise in de observatie en modellering van planeetatmosferen, een heel waardevolle partner aan boord.
Sinds de oprichting op 25 november 1964 doet het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) onderzoek en geeft het publieke dienstverlening op het vlak van de ruimte-aëronomie. Dit is de fysica en chemie van de atmosfeer van de Aarde en van andere planeten, en de kosmische ruimte. Om de belangrijkste gebeurtenissen van het BIRA extra in de kijker te zetten, werd het boek "50 years of research at the Belgian Institute for Space Aeronomy" uitgebracht.
Op donderdag 23 april 2015 kregen een 100-tal Belgische jongeren tussen 12 en 14 jaar de kans om samen met Zweedse en Griekse schoolkinderen vragen te stellen aan astronaute Samantha Cristoforetti die momenteel leeft en werkt aan boord van het internationale ruimtestation ISS. De rechtstreekse videoverbinding met het ISS vond plaats vanuit de turbinehal van de voormalige onderzoeksreactor BR3 van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol.
Op zondag 15 februari 2015 is de vijfde en laatste Europese ATV bevoorradingsmodule opgebrand in de atmosfeer van de Aarde. Nadat deze 21 ton zware onbemande vrachtmodule op 29 juli 2014 in de ruimte werd gebracht, koppelde het ruimtetuig zich op 12 augustus vast aan het internationale ruimtestation ISS. Nu een einde is gekomen aan de laatste Europese ATV bevoorradingsmissie komt ook een einde aan de grootste Europese bijdrage tot het ISS.