De aanwezige prominenten uit de ruimtevaart
Foto: ESA

De Belgische Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard en de vice-premier en minister van Economie van het Groothertogdom Luxemburg Etienne Schneider hebben op dinsdag 8 april 2014 samen met de directeur-generaal van het Europese ruimtevaartagentschap ESA Jean-Jacques Dordain een bezoek gebracht aan het ESA ruimtevaartcentrum in Redu.

Het ESA grondstation in het Waalse Redu is het grootste centrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in België. Sinds 1968 bevindt zich vlakbij het Waalse stadje Redu een ESA grondstation dat deel uitmaakt van een netwerk van grondstations voor het volgen van satellieten. Doorheen de jaren heeft de infrastructuur van dit ruimtevaartcentrum zich verder ontwikkeld om tal van Europese ruimtevaartmissies te kunnen volgen. Daarnaast is het ESA Redu Centre ook gastheer voor grondinstallaties voor de Luxemburgse satellietoperator SES Astra. De activiteiten van het ESA Redu Centre worden beheerd door het bedrijf Redu Space Services. De aanwezigheid van dit ruimtevaartcentrum biedt dan ook tal van kansen en mogelijkheden voor bedrijven en organisaties die in de regio werkzaam zijn in de ruimtevaart. Ongeveer zestig mensen, ingenieurs en personeel voor onderhoud en logistiek, werken dagelijks op de site die ruim 2 500 vierkante meter groot is.

Om de toekomst van het ESA grondstation in België veilig te stellen, werden er op 8 april 2014 belangrijke overeenkomsten ondertekend. Zo ondertekende de directeur-generaal van de Belgisch-Luxemburgse firma Redu Space Services een partnerschapsprotocol voor de ontwikkeling van de activiteiten van het ruimtevaartcentrum. De overeenkomst stelt verschillende bouwactiviteiten in Redu in het vooruitzicht, in het bijzonder in het kader van diensten en toepassingen voor ruimtesystemen en activiteiten ten behoeve van de veiligheid en de beveiliging van het ruimtevaartcentrum. ESA, België en Luxemburg hebben zich bereid verklaard om activiteiten te bevorderen op het gebied van nieuwe technologie en onderwijs. Ze willen ook een synergie creëren tussen de industriële en de academische wereld. De Belgische staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard is er van overtuigd dat het ESA centrum in Redu tal van ontwikkelingsmogelijkheden te bieden heeft en de nieuwe overeenkomsten zet ESA Redu Centre nog sterker op de kaart van de Europese ruimtevaart. De nieuwe overeenkomsten die werden ondertekend, geven het grondstation in Redu doelstellingen en middelen om met vol vertrouwen de komende vijftig jaar van Europese samenwerking in de ruimte aan te gaan. Dankzij het pas ondertekende protocol verwacht men ook dat het aantal werknemers voor het centrum de volgende jaren zal verdubbelen.

ESA ReduOndertekening van maar liefst drie overeenkomsten - Foto: ESA

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens