Het Belgische bedrijf Antwerp Space NV heeft met het Franse ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space France een belangrijk contract ondertekend voor het ontwerp en de realisatie van de Full Operational Capability (FOC) fase dat een onderdeel is binnen het Mission Data Dissemination Network van het Galileo navigatiesysteem. Thales Alenia Space France is hoofdcontractor in de implementatie van het Ground Mission Segment (GMS) binnen het Europese Galileo navigatiesysteem.
Volgens het Franstalig Belgisch dagblad L'Echo werken Belgische en Spaanse wetenschappers op dit ogenblik aan de realisatie van het Planet Vision project (PLAVI). Dit project zag ongeveer acht maanden geleden het levenslicht en bestaat uit een satelliet die in 2017 moet gelanceerd worden. De kunstmaan zelf zal gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek van exoplaneten.
De Vlaming Nicky De Munster uit Waregem wordt gezagvoerder van een gesimuleerde Marsmissie in het Mars Desert Research Station in Utah, USA. De missie, met de codenaam MDRS109, gaat door van 17 tot 31 december 2011. Nicky De Munster zal er aan het hoofd staan van een 6-koppige bemanning bestaande uit vier Amerikanen en twee Belgen. Zoals echte ruimtevaarders zullen de MDRS109 crewleden gedurende vijftien dagen volledig geïsoleerd leven en zullen zij zich enkel naar buiten kunnen begeven in speciaal aangepaste pakken.
Op 22 oktober 2001werd vanop een Indiase lanceerbasis de eerste Europese Proba-satelliet in een zonsynchrone baan om de Aarde gebracht. Deze kleine microsatelliet werd gebouwd door het Belgische ruimtevaartbedrijf Verhaert Space (nu QinetiQ Space) uit Kruibeke en was de allereerste 'made in Belgium' kunstmaan. Proba staat voor 'Project for Onboard Autonomy' en met dit nieuwe project wou het Europese ruimtevaartagentschap ESA nieuwe technologieën uittesten en demonstreren in de ruimte.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft laten weten dat er in Vlaanderen een Business Innovation/Incubation Center (BIC) komt. Het ESA-centrum, dat in Geel zal gebouwd worden, heeft als doel nieuwe bedrijven en technologie te ondersteunen die geschikt zijn voor de lucht- en ruimtevaartsector. In de regio rond Geel bevinden zich vandaag de dag ook al de Vlaamse Instelling voor Technologische Onderzoek (VITO), het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK), incubatiecentra van Innotek en het Institute for Reference Materials and Measurements (IRMM).
Vrijdag 21 oktober 2011 zal de geschiedenis ingaan als een zeer belangrijke en feestelijke dag voor de Europese ruimtevaart. Die dag werden vanop de Europese lanceerbasis in Frans Guyana de eerste twee Europese Galileo-navigatiesatellieten met succes in de ruimte gebracht. Bovendien gaat het hier ook om de eerste lancering van een Russische Sojoez draagraket vanop Zuid-Amerikaanse bodem.
De Europese ruimtesonde Venus Express heeft in de atmosfeer van de planeet Venus een ozonlaag ontdekt. De laag bevindt zich op een hoogte van ongeveer 100 kilometer boven het oppervlak van Venus en is duizend keer zo ijl als de ozonlaag van de Aarde. Deze belangrijke ontdekking is voor een groot deel te danken aan België.
Een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding van Leen Decin van de K.U.Leuven heeft bij de stervende reuzenster CW Leonis een reeks schillen van koud stof ontdekt. De ster heeft die schillen in de loop van haar leven uitgepuft: de buitenste schil is zo’n 16.000 jaar geleden door de ster afgestoten en nu al meer dan 7.000 miljard kilometer van de ster weggedreven.
Met het BRAMS-netwerk van radio-ontvangstations in heel het land bestudeert het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) meteoren om de risico's voor satellieten beter in te kunnen schatten. Ook voor het onderzoek naar de chemie van de hoge atmosfeer is dit netwerk van belang. Tijdens haar verplaatsing door het zonnestelsel, botst de Aarde constant met solide deeltjes van diverse grootte met een diameter gaande van enkele microns tot enkele meters.
Dit jaar staat de lancering gepland van de allereerste Vega raket. Vega staat voor 'Vettore Europeo di Generazione Avanzata' en werd specifiek ontwikkeld om vrachten tussen de 300 en 2 000 kilogram in een lage of polaire baan om de Aarde te brengen. Europa is dankzij de krachtige Ariane 5 raket al vele jaren marktleider op vlak van het lanceren van zware commerciële satellieten.