Schotelantenne in Redu
Foto: ESA

In oktober 2011 werden de eerste twee Galileo-navigatiesatellieten met succes in de ruimte gebracht vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Deze, door Europa gebouwde, kunstmanen draaien in ongeveer veertien uur om de Aarde en de signalen afkomstig van de twee satellieten worden momenteel intensief geanalyseert.

Telkens wanneer de satellieten op een hoogte van ongeveer 23 222 kilometer boven Europa vliegen, wordt in het ESA-grondstation in Redu (België) de kwaliteit van de navigatiesignalen onderzocht. In november 2011 begon men in Redu met het uitgebreid testen van de twee eerste Galileo-navigatiesatellieten. Deze testfase zal ongeveer negentig dagen duren. Het ESA-grondstation in de Belgische Ardennen werd in 1968 operationeel en vormt momenteel een belangrijke schakel in de Galileo-testcampagne omwille van zijn lange ervaring bij gelijkaardige opdrachten met Europese satellieten voor telecommunicatie. Speciaal voor Galileo werd het grondstation in Redu uitgerust met een antenne in de L-band met een diameter van twintig meter. Deze antenne zal specifiek gebruikt worden voor het ontvangen van navigatiesignalen. Daarnaast bevindt zich in Redu ook nog een antenne in de C-band voor het testen van de ontvanger aan boord van de twee kunstmanen en om een uplink naar de ruimte te verzekeren. Een UHF-antenne in Redu wordt dan weer specifiek gebruikt om gesimuleerde signalen voor zoek- en reddingsacties naar de twee satellieten door te sturen. Tijdens het testen van de twee eerste Galileo-navigatiesatellieten staat het grondstation in Redu permanent in contact met het Galileo-controlecentrum in Duitsland.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens