Het Mars Desert Research Station in Utah
Foto:

De Vlaming Nicky De Munster uit Waregem wordt gezagvoerder van een gesimuleerde Marsmissie in het Mars Desert Research Station in Utah, USA. De missie, met de codenaam MDRS109, gaat door van 17 tot 31 december 2011. Nicky De Munster zal er aan het hoofd staan van een 6-koppige bemanning bestaande uit vier Amerikanen en twee Belgen. Zoals echte ruimtevaarders zullen de MDRS109 crewleden gedurende vijftien dagen volledig geïsoleerd leven en zullen zij zich enkel naar buiten kunnen begeven in speciaal aangepaste pakken.

Gedurende hun verblijf aan boord van het Mars Desert Research Station (MDRS) zullen zij tal van wetenschappelijke en educatieve experimenten uitvoeren op vlak van geologie, biologie en meteorologie. Nicky De Munster is al heel zijn leven gepassioneerd door ruimtevaart en maakte in 2010 als Engineer al eens deel uit van een gesimuleerde Marsmissie in Utah. Daarnaast is Nicky ook lid van de Euro Space Society en nam hij in 2004 als proefpersoon deel aan een ESA paraboolvlucht waarbij hij 31 maal gewichtloos was. De tweede Belg die zal deelnemen aan de MDRS109 missie is Aster Stein die de taak van Crew Journalist en Education Officer op zich zal nemen. Onder de MDRS109 deelnemers bevindt zich ook de Amerikaan Leandro G. Barajas die gekend is om zijn onderzoek naar robotica en Staff Researcher is bij het Advanced Robotics Group Manufacturing Systems Research Laboratory in het General Motors R&D Center. Belgium in Space zal de missie van de twee Belgen in Utah op de voet volgen!

MDRS109 crew

  • Nicky De Munster (B) - Commander
  • Aster Stein (B) - Crew Journalist / Education Officer
  • Dr. Ir. Leandro G. Barajas (USA) - Chief Engineer Robotics
  • David K. Weiss (USA) - Crew Geologist / Executive Officer
  • Victoria Grudsinski (USA) - Crew Biologist
  • Karon Wynne (USA) - Crew Health & Safety Officer / Neuroscientist

Mars Desert Research Station (MDRS)

Het Mars Desert Research Station bevindt zich op 11 kilometer van de stad Hanksville in de Amerikaanse staat Utah. De basis bevindt zich op deze locatie omdat zijn verlaten en rotsachtige omgeving zeer veel gelijkenissen vertonen met het echte Marslandschap. De habitat is een cilindervormig gebouw met een diameter van 10 meter dat binnenin opgedeeld is in twee verdiepingen met verschillende kamers. Op de onderste verdieping bevindt zich een toilet, douche, labo en werkruimte. Op de tweede verdieping bevinden zich zes kamers voor de crewleden, een keuken en een eetruimte. Zoals in een echt ruimtevaartuig moeten de MDRS leden ook in aangepaste pakken door een speciale luchtsluis eenmaal ze naar buiten willen gaan. Vijf meter naast de habitat bevindt zich een serre waarin men water zuivert en planten alsook groenten probeert te kweken. Het MDRS beschikt ook over een astronomisch observatorium dat zich op een nabij gelegen heuveltje bevindt en beschikt over een 28 centimeter Schmidt-Cassegrain telescoop. Om de basis te voorzien van elektriciteit en water kunnen de bewoners beroep doen op 12 herlaadbare 24 Volt batterijen, twee 5.0 kW generatoren en een opslagtank waarin 1 700 liter water in kan opgeslagen worden. Dankzij een internetverbinding en verschillende webcams kunnen de crews aan de buitenwereld tonen hoe hun gesimuleerde Marsmissies eruit zien.

MDRS
Het Mars Desert Research Station - Foto: Mars Society

MDRS109 logo

In het logo is het crewnummer verwerkt in Romeinse cijfers: CIX. De cijfers zijn in goudkleur verwerkt om het accent te leggen op de crew als één geheel. De C is ingekleurd met een astronaut met helm op een rode en blauwe achtergrond zijnde “Mars on Earth”. Op de achtergrond is de zon en de maan te zien. Het licht van de zon werpt een schaduw op het gezicht van de astronaut. Aan de rechterzijde zijn beide vlaggen van de crewleden verwerkt. De 4 sterren op de Amerikaanse vlag duiden op de 4 Amerikanen in het team.

MDRS109

The Mars Society

The Mars Society onder leiding van Dr. Ir. Robert Zubrin beschikt over twee analoge Mars bases om gesimuleerd Mars onderzoek te doen. Het Mars Desert Research Station te Utah in de Verenigde Staten en het Mars Flashline Arctic Research Station op Devon Island in Canada. Het doel van Dr. Ir. Zubrin is de verkenning van het heelal bemand verder te zetten om zodoende wetenschap en techniek verder te ontwikkelen. Het Mars Desert Research Station is analoog aan een Marsbasis, een nagebouwde leef- en werkruimte in de woestijn van Utah, zoals er misschien ooit een op Mars zal staan. Op deze plaats kunnen bepaalde aspecten van een verblijf op de Rode Planeet redelijk realistisch worden benaderd: geologie, biologie, weersomstandigheden, beperkte ruimte, communicatiemogelijkheden, etc. De bedoeling van de simulaties, die al verschillende jaren georganiseerd worden, is om mens en machine aan deze ruwe omstandigheden te onderwerpen. Er worden diverse wetenschappelijke proeven uitgevoerd en o.a. prototypes van apparatuur getest. Elk jaar worden internationale onderzoekers, studenten, leerkrachten, gemotiveerd om onderzoek te doen op deze unieke analoge 'ruimte' basis. De teams worden om de 14 dagen vervangen.

Meer info: http://www.marssociety.org

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens