De kroonprins van België bezoekt ESO's VLT
Foto: ESO

De Belgische kroonprins Philip heeft op woensdag 7 december 2011 een bezoek gebracht aan ESO's Very Large Telescope (VLT) dat gelegen is in de verlaten Atacama woestijn in Chili. Het bezoek van de kroonprins aan het Europese astronomische observatorium maakt deel uit van een economische zending naar Chili dat georganiseerd wordt door het Agentschap voor Buitenlandse Handel in nauwe samenwerking met de gewestelijke exportbevorderende diensten (Flanders Investment & Trade, Awex, en Brussels Invest en Export).

De kroonprins werd tijdens zijn bezoek aan de VLT vergezelt door de Belgische ambassadeur in Chili, minister Marcourt van de Waalse regering en vertegenwoordigers van de bedrijven AMOS, Septentrio, ENE en de Universiteit van Luik. Tijdens het bezoek aan de VLT kreeg de kroonprins ondermeer een rondleiding 'achter de schermen' van de gigantische telescopen. Voor de industriële delegatie die de kroonprins vergezelde, biedt de realisatie van ESO's European Extremely Large Telescope (E-ELT) heel wat nieuwe mogelijkheden. De E-ELT wordt 's werelds grootste telescoop en zal gebouwd worden door tal van Europese bedrijven. België is één van stichtende leden van de European Southern Observatory (ESO) en heeft de afgelopen jaren héél wat belangrijke bijdragen geleverd aan zowel de faciliteiten alsook aan de astronomische onderzoeken van de ESO. Zo werden de vier 1,8 meter Auxiliary Telescopes, die deel uitmaken van de Very Large Telescope, gebouwd in België door het bedrijf AMOS en werd de Belgische TRAPPIST Telescope op het La Silla Observatory gebruikt voor een belangrijke ontdekking in verband met de dwergplaneet Eris. Twee belangrijke contracten in verband met het ontwerp van de E-ELT werden inmiddels al toegekend aan Belgische bedrijven.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens