Logo ESA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft laten weten dat er in Vlaanderen een Business Innovation/Incubation Center (BIC) komt. Het ESA-centrum, dat in Geel zal gebouwd worden, heeft als doel nieuwe bedrijven en technologie te ondersteunen die geschikt zijn voor de lucht- en ruimtevaartsector. In de regio rond Geel bevinden zich vandaag de dag ook al de Vlaamse Instelling voor Technologische Onderzoek (VITO), het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK), incubatiecentra van Innotek en het Institute for Reference Materials and Measurements (IRMM).

Vlaams minister-president Kris Peeters liet weten dat ESA voor de realisatie van dit nieuwe centrum 250 000 euro zal vrijmaken. De oprichting van het centrum zal tot stand komen met steun van de Vlaamse Ruimtevaart Industrie (VRI), IMEC, het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en het VITO. Volgens Kris Peeters zal het ESA-innovatiecentrum in Geel Vlaanderen verder uitbouwen als kennisregio. De komst van het ESA-centrum past dan ook volledig in het plan 'Vlaanderen in Actie'. Momenteel bevinden er zich in Europa al vijf ESA Business Innovation/Incubation Centers nabij ESA-centra waarvan twee in Duitsland en de overige in Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De komst van het BIC-centrum in Vlaanderen raakte bekend tijdens een ontmoeting tussen Vlaams minister-president Kris Peeters en Jean-Jacques Dordain, ESA Directeur-Generaal.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens