STS-45 bemanning
Foto: NASA

Eind september 2012 wordt de 20ste verjaardag gevierd van de ruimtevlucht van Dirk Frimout. De eerste Belgische ruimtevaarder verbleef in april 1992 meer dan acht dagen aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis. Deze STS-45 ruimtevlucht, ook gekend onder de naam, Atmospheric Laboratory for Applications and Science (ATLAS-1), stond helemaal in het teken van onderzoek op vlak van de samenstelling van de atmosfeer van de Aarde, de straling afkomstig van de Zon en sterrenkunde.

Om de twintigste verjaardag van deze ruimtevlucht extra in de kijker te zetten, zullen er op diverse plaatsen in België onder het thema 'Space Week' evenementen plaatsvinden met als belangrijkste doel jongeren warm te maken voor wetenschap en technologie. Om zoveel mogelijk jongeren aan te spreken, zal men universiteiten, scholen en centra als het Euro Space Center en Technopolis bij de geplande activiteiten betrekken. Het hoogtepunt van de herdenking wordt de komst naar ons land van de voltallige STS-45 bemanning waaronder ook de toenmalige gezagvoerder van het de missie Charles Bolden die nu algemeen directeur is van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Volgens de Euro Space Society, die de activiteiten rond de twintigste verjaardag van de ruimtevlucht van Dirk Frimout organiseert, is het ook de bedoeling dat Charles Bolden een debat gaat voeren met de directeur van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, Jean-Jacques Dourdain over ruimtevaart. Belgium in Space zal de activiteiten rond deze herdenking op de voet volgen!

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens