Een nieuwe winkel in Antwerpen, genaamd X-tremeLAB, biedt voor het eerst in België commerciële ruimtevluchten aan. De winkel, die gespecialiseerd is in "unieke luxe-objecten", is in België de exclusieve verkoopsagent voor het commerciële ruimtevaartbedrijf Space Expedition Curaçao (SXC). Dit bedrijf wil vanaf 2014 ruimtevluchten aanbieden tegen betaling waarbij één piloot en één passagarier tot op een hoogte van iets meer dan 100 kilometer gebracht worden door middel van het XCOR Lynx-ruimtetuig.
Het Belgische bedrijf Antwerp Space NV heeft met het Europese ruimtevaartagentschap ESA een contract afgesloten voor het ontwerp en de ontwikkeling van een nieuwe generatie van het Advanced Data Acquisition System (ook gekend onder de naam OMNISAT). Het contract heeft een waarde van 2,2 miljoen euro en biedt tot 2014 werkgelegenheid aan werknemers van de aardobservatie-groep binnen Antwerp Space.
Vanop de Russische Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan is op woensdag 21 december 2011 een bemande Sojoez ruimtecapsule gelanceerd richting internationaal ruimtestation ISS. De Sojoez TMA-03M ruimtecapsule vertrok om 14u16 Belgische tijd vanop hetzelfde lanceerplatform vanwaar 's werelds eerste ruimtereiziger, Joeri Gagarin, vijftig jaar geleden eveneens gelanceerd werd. Zoals gewoonlijk werden de vier boosterraketten twee minuten na de lancering afgestoten waarna de onderste rakettrap drie minuten later werd afgestoten.
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana, Zuid-Amerika, is in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 december 2011 de tweede Sojoez draagraket gelanceerd. De 305 ton zware raket vertrok om 03u03 Belgische tijd en zette met succes zes satellieten uit in de ruimte. De hoofdvracht aan boord van de Sojoez draagraket was de eerste Pléiades-HR kunstmaan.
Iedereen heeft ongetwijfeld wel al prachtige foto's gezien van onze blauwe planeet die genomen werden vanuit een baan om de Aarde door dure satellieten die door middel van raketten in de ruimte gebracht werden. Om dergelijke prachtige beelden te maken heb je echter niet altijd raketten en satellieten nodig. De Belgische fotograaf Edouard Janssens startte in 2011 het project Stratos-Sphere met als doel mooie foto's te maken van onze planeet vanop een grote hoogte.
In oktober 2011 werden de eerste twee Galileo-navigatiesatellieten met succes in de ruimte gebracht vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Deze, door Europa gebouwde, kunstmanen draaien in ongeveer veertien uur om de Aarde en de signalen afkomstig van de twee satellieten worden momenteel intensief geanalyseert.
Eind september 2012 wordt de 20ste verjaardag gevierd van de ruimtevlucht van Dirk Frimout. De eerste Belgische ruimtevaarder verbleef in april 1992 meer dan acht dagen aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis. Deze STS-45 ruimtevlucht, ook gekend onder de naam, Atmospheric Laboratory for Applications and Science (ATLAS-1), stond helemaal in het teken van onderzoek op vlak van de samenstelling van de atmosfeer van de Aarde, de straling afkomstig van de Zon en sterrenkunde.
De Belgische kroonprins Philip heeft op woensdag 7 december 2011 een bezoek gebracht aan ESO's Very Large Telescope (VLT) dat gelegen is in de verlaten Atacama woestijn in Chili. Het bezoek van de kroonprins aan het Europese astronomische observatorium maakt deel uit van een economische zending naar Chili dat georganiseerd wordt door het Agentschap voor Buitenlandse Handel in nauwe samenwerking met de gewestelijke exportbevorderende diensten (Flanders Investment & Trade, Awex, en Brussels Invest en Export).
Het Belgische bedrijf Antwerp Space NV heeft met het Franse ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space France een belangrijk contract ondertekend voor het ontwerp en de realisatie van de Full Operational Capability (FOC) fase dat een onderdeel is binnen het Mission Data Dissemination Network van het Galileo navigatiesysteem. Thales Alenia Space France is hoofdcontractor in de implementatie van het Ground Mission Segment (GMS) binnen het Europese Galileo navigatiesysteem.
Volgens het Franstalig Belgisch dagblad L'Echo werken Belgische en Spaanse wetenschappers op dit ogenblik aan de realisatie van het Planet Vision project (PLAVI). Dit project zag ongeveer acht maanden geleden het levenslicht en bestaat uit een satelliet die in 2017 moet gelanceerd worden. De kunstmaan zelf zal gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek van exoplaneten.