Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina

Laatste nieuws

Het internationaal ruimtestation ISS
Foto: NASA

QinetiQ Space ontwikkelt loopband voor ISS

Vorige week hebben ingenieurs van het Vlaamse ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space (het voormalige Verhaert Space) samen met de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne in Frankrijk een nieuw fitnesstoestel getest in een gewichtloze omgeving. Het toestel, een loopband, werd betesigd aan boord van een aangepaste Airbus A300 en werd tijdens een zogenaamde ZERO G vlucht uitvoerig getest.

Lees meer …

Het gat in de ozonlaag.
Foto: NASA

Gat in de ozonlaag 25 jaar geleden ontdekt

Op 16 mei 1985 publiceerde het bekende wetenschappelijke tijdschrift Nature een artikel over het ozongat boven Antarctica. Sindsdien besteden wetenschappers veel aandacht aan de verarming van dit gas, in het bijzonder de onderzoekers van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA). De auteurs van het artikel, wetenschappers van de British Antarctic Survey, wezen op de spectaculaire vermindering van de gemiddelde hoeveelheid stratosferisch ozon boven de Zuidpool. Ze voerden deze metingen uit vanaf de Britse basis Halley Bay tijdens de oktobermaanden, van 1979 tot 1984. Dit artikel bracht een hypothetische link naar voor tussen deze ozonafname en de waargenomen toename sinds het begin van de jaren 1970 van chloorfluorkoolwaterstoffen in de aardse atmosfeer.

Lees meer …

De Aarde met daarop de hoeveelheid vegetatie
Foto: VITO

Nieuw bij de VITO: Metop 10

Het is de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) een groot genoegen u een nieuw product, in de wereld van lage resolutie aardobservatiegegevens aan te kondigen; de 10-daagse syntheses van Metop-AVHRR (MA10). Meer informatie over het MA10 product vindt u op de website (www.metops10.vito.be).

Lees meer …

ESA verlengd zijn contract met volgstation in Redu

ReduHet Europese ruimtevaartagentschap ESA heeft op 6 mei bekend gemaakt dat het zijn contract met drie jaar verlengd met het Europese satellietvolgstation in Redu. Tot drie jaar geleden werd het volgstation in de provincie Luxemburg uitgebaat door het Italiaanse Vitrociset waarna de taken werden overgenomen door het bedrijf Redu Space Services dat werd opgericht door Verhaert Space (Qinetiq Space) uit Kruibeke en satellietoperator SES Astra. Redu maakt deel uit van ESA's European Space Tracking Network (ESTRACK) en speelt een zeer belangrijke rol in tal van onbemande ruimteprojecten. Zo verzorgt het volgstation het testen van navigatie- en communicatiesatellieten in de ruimte en voorziet het de communicatie met de Europese Artemis, Integral en PROBA kunstmanen. In het verleden werden vanuit dit grondstation de eerste signalen opgevangen van Europa's eerste navigatiesatellieten en was het complex betrokken bij de eerste lasercommunicatie in twee richtingen tussen twee satellieten. Het volgstation in Redu is in de streek vooral gekend om zijn grote schotelantennes die gebouwd werden in een speciaal uitgekozen nabijgelegen dal.

Frank De Winne tijdens zijn langdurig verblijf aan boord van het ISS
Foto: NASA

Frank De Winne ontvangt eredoctoraat

Op donderdag 29 april 2010 ontving de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen (UA). Het eredoctoraat werd aan De Winne geschonken op initiatief van de faculteit Geneeskunde als erkenning voor zijn professionaliteit, toewijding, inzet en overgave. Tijdens de uitreiking omschreef professor dr. Floris Wuyts Frank De Winne als een "bijzonder intelligent, inspirerend en zeer bescheiden man".

Lees meer …

Uitbarsting op de Zon waargenomen door Proba-2
Foto: ESA

Proba-2 observeert zonnevlam

De in België gebouwde Proba-2 satelliet stelt het zeer goed. Naast het uittesten van tal van nieuwe ruimtevaarttechnologiiën is PROBA 2 ook een kunstmaan die onze ster observeert vanuit de ruimte. Na de lancering in november 2009 onderging Proba-2 een uitgebreide testperiode waardoor de kleine satelliet nu helemaal klaar is voor haar wetenschappelijke missie. Toen op zaterdag 3 april een krachtige zonnevlam enkele dagen later voor prachtig poollicht zorgde nabij de poolgebieden op Aarde werd het nut van Proba-2 meteen duidelijk.

Lees meer …

MIRA krijgt bezoekers van de Rode Planeet op bezoek

MDRS 90

Van 6 tot en met 20 februari 2010 verbleven zes landgenoten, drie Vlamingen en drie Walen, in het "Mars Desert Research Station", een gesimuleerde Marsbasis in de woestijn van Utah, Verenigde Staten. De groep was heel heterogeen: drie mannen en drie vrouwen met verschillende achtergronden en in leeftijd variërend van 17 tot 52 jaar. Gedurende 14 dagen leefden en werkten zij alsof ze echt op Mars waren. Ze maakten 17 ruimtewandelingen, aten astronautenvoedsel en probeerden hun eigen voedsel te kweken. Tijdens hun verblijf werden 25 live contacten gelegd met scholen en sterrenkundige verenigingen in heel België. Volkssterrenwacht MIRA en de Mars Society Belgium nodigen op vrijdagavond 23 april om 20 uur alle geïnteresseerden uit om de teamleden zelf hun verhaal te horen vertellen over hun gesimuleerde Marsreis.

 

Lees meer …

De Europese Columbus module aan het ISS.
Foto: NASA

SOLSPEC: een Belgisch instrument aan boord van het ISS

Het SOLSPEC-ruimte-instrument, een spectrometer gespecialiseerd in het meten van het spectrum van de zonnestraling buiten de atmosfeer, richt zich nu al twee jaar naar de zon. SOLSPEC is één van de drie Europese instrumenten van de SOLAR-lading, die gewijd is aan het meten van zonnestraling van op het Internationaal Ruimtestation (ISS). Dit instrument is het resultaat van een lange en succesvolle Frans-Belgische samenwerking tussen de LATMOS-dienst van het Franse CNRS (PI: G. Thuillier) en het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA). Beide zijn gespecialiseerd in de atmosfeer van de Aarde en het onderzoek naar de ruimte-omgeving. Het ruimteveer ATLANTIS bracht het SOLSPEC-SOLAR-instrument in een baan rond de Aarde op 7 februari 2008. Astronauten installeerden het op een extern platform van de Europese Columbus-module van het ISS. Op 5 april 2010 viert SOLSPEC haar tweede verjaardag van de eerste zonnemetingen verkregen buiten de Aardse atmosfeer.

Lees meer …

De stad Sint-Truiden

Frank De Winne opent unieke exhibitie

Frank De Winne heeft op 31 maart 2010 in Sint-Truiden een tentoonstelling geopend waar 700 foto's te zien zijn van zijn tweede ruimtemissie. Tijdens de langdurige ruimtemissie van Frank De Winne in 2009 maakten de zes bewoners van het internationaal ruimtestation ISS meer dan 200 000 foto's. Daarvan koos het Europese ruimtevaartagentschap ESA 2 400 foto's waarna 700 geselecteerd werden voor deze unieke tentoonstelling. Deze tentoonstelling vind plaats in Sint-Truiden aangezien Frank De Winne hier een belangrijk deel van zijn opleiding had er tot voor enkele jaren inwoner was van de Limburgse stad.

Lees meer …

Artistieke impressie van een Europese Sentinel satelliet
Foto: ESA

Belgische onderneming betrokken bij Sentinel satellieten

Op 12 maart maakte het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space bekend dat het in zijn Italiaanse en Franse vestigingen begonnen is met de ontwikkeling van de Europese aardobservatiesatellieten Sentinel 1B en 3B. In december 2009 ondertekende Thales Alenia Space hiervoor een contract ter waarde van 270 miljoen euro met het Europese ruimtevaartagentschap ESA.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @belgiumin_space

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer