Op zaterdag 12 en maandag 14 maart heeft er zich een explosie voorgedaan in reactoren 1 en 3 van de kerncentrale van Fukushima in Japan. Elke explosie bracht een radioactieve pluim in de atmosfeer. Onderzoekers van het BIRA (Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie) gebruikten een verspreidingsmodel om het transport van de vervuilde luchtmassa's te simuleren tot vrijdag 18 maart. De simulatie houdt rekening met het natuurlijk verdunnen van de wolken in de loop van hun transport.
Nu de tweede Europese Automated Transfer Vehicle (ATV) zich aan het internationaal ruimtestation ISS vastgehecht heeft, kan de ISS-bemanning beginnen met het uitladen van het onbemande bevoorradingstuig. De meer dan 20 ton zware ATV, die de bijnaam Johannes Kepler kreeg, brengt 102 kilogram zuurstof, 1,7 ton aan bevoorrading en 860 kilogram aan brandstof voor het Russische segment naar het ruimtestation.
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana is op woensdag 16 februari de tweede Europese Automated Transfer Vehicle (ATV) in de ruimte gebracht. De krachtige Ariane 5 ES draagraket vertrok om 22u50 Belgische tijd vanop het ELA 3 lanceercomplex met in zijn vrachtruim de meer dan 20 ton zware ATV vrachtmodule. De 730 ton zware raket vertrok 24 uur later dan gepland omwille van een technisch probleem. De onderste rakettrap werd negen minuten na de start van de lancering afgestoten van de tweede EPS rakettrap waarna de ATV met een snelheid van 7 kilometer per seconde steeds hoger gebracht werd. Iets meer dan 64 minuten na de start van de lancering werd de tweede ATV, die de bijnaam Johannes Kepler kreeg, uiteindelijk uitgezet in een lage baan om de Aarde op een hoogte van 268 kilometer.
De European Space Education Resource Office (ESERO), het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en het St‐Pieterscollege van Jette organiseren samen een educatief wetenschappelijk project waarbij we de grenzen van de ruimte gaan verkennen. De ruimte lijkt heel ver weg, maar dat is ze niet. Het Internationaal Ruimtestation ISS draait rond de Aarde op een hoogte van 400km, en de ruimte begint officieel al op 100km hoogte. Met de bestaande technologie kan je de ruimte enkel bereiken met raketten, wat een dure en moeilijke klus is. Maar met een stratosfeerballon oftewel weerballon kan je wel zonder grote kosten tot 30km hoog geraken. Dat lijkt niet veel, maar je raakt dan toch al aan de grenzen van de ruimte. Kijk maar naar de foto (links) die genomen is op deze hoogte: de hemel is bijna zwart, de Aarde is helderblauw en als je goed naar de horizon kijkt, dan zie je dat die lichtjes gebogen is. Je begint de bolvorm van de Aarde al te zien!
Op 27 mei 2009 wordt Frank De Winne, samen met de Rus Roman Romanenko en de Canadees Bob Thirsk gelanceerd naar het International Space Station (ISS) waar hij zes maanden lang zal leven en werken. Een bijzondere ervaring, niet alleen voor de astronauten, maar ook voor hun families die achterblijven. Ook al zijn ze duizenden kilometers van elkaar gescheiden, Frank en Lena praten dagelijks met elkaar en zien elkaar één keer per week via de webcam. Samen met de andere astronauten en hun families zoeken ze naar een manier om zes maanden zonder elkaar door te komen. In dit unieke boek vertelt Lena Clarke De Winne het menselijke verhaal achter de ruimtevlucht. Over de lange voorbereiding, het dagelijkse leven aan boord én op aarde en de media-aandacht. Door de ogen van Frank, Bob, Roman en hun vrouwen beleef je de kritieke fases van de lancering, de koppeling aan het ISS en de landing. In Mijn countdown beschrijft Lena Clarke De Winne de ruimtevlucht van haar echtgenoot Frank De Winne als één van de meest intense menselijke ervaringen. Een fascinerend avontuur dat niet zomaar herhaald zal worden. Dankzij het verhaal van Lena ben je getuige van dit bijzondere historische moment!
Klik hier om het boek online te bestellen!
De planetoïde 2001 MP29 heet voortaan (108953) Pieraerts. Pater Godfried Pieraerts leefde van 1908 tot 1984 en was een nobertijn in de Abdij van het Park van Leuven en de Abdij in Grimbergen. Pater Pieraerts had begin de '60 boven de gebouwen van het Fenikshof in Grimbergen zijn eigen sterrenwacht die vaak bezocht werd door ondermeer Armand Pien.
Ben je een fan van musea, voorstellingen of tentoonstellingen? Hou je van ruimtevaart en sterrenkunde? Dan is dit overzicht zeker iets voor jou! Nu de eindejaarsdagen voor de deur staan, is het altijd leuk om er eens op uit te trekken en iets meer te leren over de wondere wereld van het universum of de verkenning van ons zonnestelsel. Dit kan je doen in het Brusselse Atomium, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, het Koninklijk Planetarium van België of het Europlanetarium in Genk. Hier kan je van harte genieten van voorstellingen of tentoonstellingen die allemaal in het teken staan van sterrenkunde en ruimtevaart.
Op 26 november werd vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana een Ariane 5 draagraket gelanceerd met aan boord ondermeer de Europese Hylas-1 communicatiesatelliet. Wat deze Highly Adaptable Satellite (HYLAS) communicatiesatelliet zo bijzonder maakt is dat deze honderdduizenden mensen, die in afgelegen gebieden wonen in Europa, de volgende vijftien jaar zal voorzien van breedband internet. Daarnaast is dit ESA's eerste volledige satelliet die ontwikkeld werd door publiek-private samenwerking. De commerciële operator, het Britse Avanti Communications, heeft de grootste financiële bijdrage geleverd voor dit project terwijl de European Space Agency (ESA) samen met het ruimtevaartbedrijf EADS Astrium verantwoordelijk was voor de techniek en instrumenten aan boord van de 2,5 ton zware satelliet.
Op donderdag 21 oktober 2010 werd in het kader van het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie de Tweede Internationale Conferentie over Ruimte-Exploratie gehouden. Deze ontmoeting had tot doel een gezamenlijke visie te definiëren voor Europa rond ruimte-exploratie. In juli 2008 werd het startschot van dit proces gegeven op een informele bijeenkomst van de Europese ministers bevoegd voor de ruimte. Een jaar later vond de eerste internationale conferentie over ruimte-exploratie plaats in Praag op 23 oktober 2009. Het evenement van 21 oktober, met dezelfde doelstellingen, was een succes voor de 29 lidstaten van de Europese Unie, de leden van de ESA en de aanwezige internationale partners.
Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan werden op donderdag 19 oktober zes nieuwe Globalstar communicatiesatellieten met succes in de ruimte gebracht. De raketmotoren van de 300 ton zware Sojoez 2-1a raket werden om 19u10 Belgische tijd tot ontbranding gebracht waarna de zes kunstmanen 110 minuten later probleemloos uitgezet werden in een baan om de Aarde op een hoogte van 920 kilometer. Dit zijn de eerste zes satellieten van het Globalstar Second Generation netwerk dat uiteindelijk zal bestaan uit een constellatie van 48 kunstmanen.