Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina

Laatste nieuws

Artistieke impressie van de Proba-2 lancering
Foto: ESA

Lancering Proba-2 (Live)


Volg hier live de voorbereidingen en lancering

van de Belgische Proba-2 kunstmaan!

Lancering: 2 november 2009 02u50 Belgische tijd!

Klik op "Lees meer" voor de
live verslaggeving!

Lees meer …

Proba-2
Foto: ESA

Proba-2 gaat de zon en het ruimteweer onderzoeken

De Proba-2 satelliet zal niet alleen nieuwe ruimtevaarttechnologiën demonstreren maar heeft ook een belangrijke wetenschappelijke missie. Het Solar Influences Data analysis Center (SIDC) maakt deel uit van het Belgische Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE) en heeft twee instrumenten in handen aan boord van de PROBA-2 satelliet.

Lees meer …

Artistieke impressie van de SMOS satelliet.
Foto: ESA

Belgische bijdrage tot de SMOS satelliet

Naast de in België gebouwde PROBA-2 kunstmaan wordt op 2 november ook de Europese Soil Moisture and Ocean Salinity (SMOS) aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht. SMOS is met zijn 355 kilogram de hoofdvracht tijdens de lancering en heeft een belangrijke opdracht. Eenmaal in een lage baan om de Aarde zal het ruimtetuig ondermeer de vochtigheid van de aardbodem onderzoeken. Daarnaast zal SMOS ook het zoutgehalte aan de oppervlakte van de oceanen meten. De data die zal afkomstig zijn van ESA's nieuwste aardobservatiesatelliet moet wetenschappers een beter inzicht geven over de watercyclus op onze planeet waardoor men een beter beeld moet krijgen over weerkundige- en klimatologische gebeurtenissen.

Lees meer …

Frank De Winne aan boord van het ISS
Foto: NASA

Frank De Winne 150 dagen in de ruimte

Op zaterdag 24 oktober 2009 bevond Frank De Winne zich 150 dagen onafgebroken in de ruimte. De OasISS missie van de Belgische ruimtevaarder gaat weldra zijn laatste maand in maar toch staan er voor Frank De Winne nog enkele belangrijke momenten te wachten. Zo zal Rusland op 10 november 2009 de Mini-Research Module 2 (MRM-2) in de ruimte brengen die zich twee dagen later moet vasthechten aan het internationaal ruimtestation ISS. Deze nieuwe kleine module zal vanaf dan dienst doen als toegangspoort bij koppelingen met Russische ruimtevaartuigen.

Lees meer …

Zes Belgen gaan in 2010 naar Mars

Mars Society Zes Belgen mogen van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA een Marsexpeditie simuleren. NASA aanvaarde een voorstel van de Belgische Mars Society om een Marssimulatie uit te voeren met drie Vlamingen en drie Walen. De expeditie zelf zal van 7 tot 20 februari 2010 plaatsvinden in een verlaten woestijn in de Amerikaanse staat Utah. Tijdens deze expeditie zullen de zes Belgen in een afgesloten omgeving leven en werken zoals tijdens een echte toekomstige bemande Marsmissie. Het volgstation op Aarde wordt het Euro Space Center in Redu. Met dit project wil de Belgische Mars Society ook zoveel mogelijk scholen aantrekken in Vlaanderen en Wallonië. Nancy Vermeulen, die voorzitster is van de Belgische Mars Society en KMI wetenschapster, zal gezagvoerder zijn van deze Belgische gesimuleerde Marsexpeditie. Begin dit jaar was de Belgische wetenschapper Vladimir Pletser ook al gezagvoerder van een gesimuleerde Marsexpeditie die bestond uit een internationale bemanning.

Lancering van een Russische Progress cargomodule
Foto: NASA

Russische cargo op weg naar Frank De Winne

Rusland lanceerde in de nacht van 14 op 15 oktober 2009 zijn 35ste Progress cargomodule richting internationaal ruimtestation ISS. Het 7 ton zware onbemande ruimtevaartuig vertrok om 03u14 Belgische tijd vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazachstan. Negen minuten later koppelde de Progress M-03M zich probleemloos los van de Soyuz draagraket waarna de zonnepanelen zich openvouwden. Aan boord van deze cargomodule bevindt zich voor 2,5 ton aan bevoorrading voor de zes en 870 kilogram aan brandstof.

Lees meer …

De Expedition 20 crew aan boord van het ruimtestation.
Foto: NASA

Frank De Winne officieel bevelhebber van het ISS

De Russische kosmonaut Gennadi Padalka heeft op vrijdag 9 oktober omstreeks 21u00 Belgische tijd officeel het gezagvoerderschap over het internationaal ruimtestation ISS overgedragen aan de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne. De ceremonie was rechtstreeks te zien op NASA TV en werd zoals altijd bezegeld door het luiden van een scheepsbel. Frank De Winne is hierdoor de eerste niet-Amerikaan of Rus die bevelhebber wordt van ISS. Volgens de Belgische ruimtevaarder en gewezen gevechtspiloot is dit een hele grote eer voor hemzelf, het hele Europese astronautenkorps en het Europese bemande ruimteprogramma.

Lees meer …

Frank De Winne.
Foto: NASA/ESA

Frank De Winne wordt op 9 oktober ISS gezagvoerder

Het komende weekend wordt de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne de eerste Europese gezagvoerder van het internationaal ruimtestation ISS. Op vrijdag 9 oktober zal de Expedition 21 bemanning tijdens een ceremonie officieel beginnen aan hun missie waarbij De Winne de taak van gezagvoerder zal overnemen van de Russische kosmonaut Gennadi Padalka. Dit is de eerste maal in de geschiedenis dat een niet-Amerikaan of Rus de leiding zal hebben aan boord van een ruimtestation. Afgelopen vrijdag koppelde de Soyuz TMA-16 ruimtecapsule zich vast aan het ruimtestation waardoor het ISS momenteel bemand wordt door negen ruimtevaarders.

Lees meer …

Vlaams experiment gaat samen met clown de ruimte in

Guy Laliberté Op 30 september vertrok vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazachstan de Soyuz TMA-16 ruimtecapsule met aan boord drie ruimtevaarders. Nadat de Soyuz TMA-17 ruimtecapsule om 09u14 Belgische tijd gelanceerd werd, koppelde de bemande ruimtecapsule zich 9 minuten later probleemloos los van de raket. Het Russische ruimtevaartuig zal de Russische kosmonaut Maksim Surayev en de Amerikaanse astronaut Jeffrey Williams naar het internationaal ruimtestation ISS brengen. Eenmaal de ruimtecapsule aangekomen is bij het ruimtestation zullen de twee ruimtevaarders er deel uitmaken van de nieuwe permanente ISS bemanning waarvan Frank De Winne deze maand gezagvoerder wordt. De derde ruimtevaarder die meereist naar het ISS is de Canadese ruimtetoerist Guy Laliberté die in 1984 het befaamde Cirque du Soleil oprichtte. In tegenstelling tot de andere twee ruimtevaarders zal Laliberté samen met de Rus Gennady Padalka en de Amerikaa Michael Barratt na enkele dagen opnieuw naar de Aarde keren met de Soyuz TMA-14 ruimtecapsule. Met de drie ruimtevaarders wordt ook een Vlaams experiment naar het ruimtestation gestuurd dat het effect van micrograviteit op cellen moet onderzoeken. Zo zullen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent en K.U. Leuven gebruik maken van gistcellen om het effect van gewichtloosheid te bestuderen. De speciaal ontwikkelde incubator waarin men het experiment zal uitvoeren zal uiteindelijk na enkele dagen samen met ondermeer Guy Laliberté terugkeren naar de Aarde.

Lees meer …

Frank De Winne aan boord van het ruimtestation.
Foto: NASA

Frank De Winne bevestigd twee experimenten aan ISS

Frank De Winne is er op donderdag 24 september in geslaagd twee belangrijke wetenschappelijke experimenten te installeren op een extern platform dat zich aan het internationaal ruimtestation ISS bevindt. De HICO-RAIDS Experiment Payload (HREP) en Superconducting Submillimetre-Wave Limb Emission Sounder (SMILES) experimenten bevonden zich aan boord van de Japanse HTV cargomodule en werden door middel van een Japanse robotarm op het Exposed Facility platform bevestigd aan het Japanse segment van het ruimtestation. Een dag eerder werd het pallet, waarop zich de twee experimenten bevonden, uit de HTV gehaald met de Canadarm2 robotarm van het ISS waarna het 'overhandigd' werd aan de kleinere Japanse robotarm die op dat moment eveneens bediend werd door Frank De Winne.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Sociale netwerken

Tweets by @BelgiuminSpace

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer