De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft laten weten dat er in Vlaanderen een Business Innovation/Incubation Center (BIC) komt. Het ESA-centrum, dat in Geel zal gebouwd worden, heeft als doel nieuwe bedrijven en technologie te ondersteunen die geschikt zijn voor de lucht- en ruimtevaartsector. In de regio rond Geel bevinden zich vandaag de dag ook al de Vlaamse Instelling voor Technologische Onderzoek (VITO), het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK), incubatiecentra van Innotek en het Institute for Reference Materials and Measurements (IRMM).
Vrijdag 21 oktober 2011 zal de geschiedenis ingaan als een zeer belangrijke en feestelijke dag voor de Europese ruimtevaart. Die dag werden vanop de Europese lanceerbasis in Frans Guyana de eerste twee Europese Galileo-navigatiesatellieten met succes in de ruimte gebracht. Bovendien gaat het hier ook om de eerste lancering van een Russische Sojoez draagraket vanop Zuid-Amerikaanse bodem.
De Europese ruimtesonde Venus Express heeft in de atmosfeer van de planeet Venus een ozonlaag ontdekt. De laag bevindt zich op een hoogte van ongeveer 100 kilometer boven het oppervlak van Venus en is duizend keer zo ijl als de ozonlaag van de Aarde. Deze belangrijke ontdekking is voor een groot deel te danken aan België.
Een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding van Leen Decin van de K.U.Leuven heeft bij de stervende reuzenster CW Leonis een reeks schillen van koud stof ontdekt. De ster heeft die schillen in de loop van haar leven uitgepuft: de buitenste schil is zo’n 16.000 jaar geleden door de ster afgestoten en nu al meer dan 7.000 miljard kilometer van de ster weggedreven.
Met het BRAMS-netwerk van radio-ontvangstations in heel het land bestudeert het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) meteoren om de risico's voor satellieten beter in te kunnen schatten. Ook voor het onderzoek naar de chemie van de hoge atmosfeer is dit netwerk van belang. Tijdens haar verplaatsing door het zonnestelsel, botst de Aarde constant met solide deeltjes van diverse grootte met een diameter gaande van enkele microns tot enkele meters.
Dit jaar staat de lancering gepland van de allereerste Vega raket. Vega staat voor 'Vettore Europeo di Generazione Avanzata' en werd specifiek ontwikkeld om vrachten tussen de 300 en 2 000 kilogram in een lage of polaire baan om de Aarde te brengen. Europa is dankzij de krachtige Ariane 5 raket al vele jaren marktleider op vlak van het lanceren van zware commerciële satellieten.
De Waalse krant La Libre Belgique heeft op 26 juli 2011 bekend gemaakt dat een consortium van uitsluitend Belgische bedrijven voor de eerste maal in de geschiedenis een ruimtevaartcontract heeft afgesloten in opdracht van een ander land. Zo mag het consortium, onder leiding van het in Luik gevestigde ruimtevaartbedrijf Spacebel, voor Vietnam een microsatelliet bouwen die zal gebruikt worden voor ecologische observaties.
Het EPT-instrument, in feite een telescoop voor energetische deeltjes ontwikkeld voor het Europese Ruimtevaartagentschap ESA, zal in 2012 gelanceerd worden met de Proba-V-missie. Het doel is het detecteren, identificeren en meten van de verschillende fluxen van geladen deeltjes in de ruimte voor wetenschappelijke analyse. De data aangeleverd door het instrument zouden de mathematische modellen van de straling in de ruimte sterk moeten verbeteren.
Op 20 oktober 2011 zal Europa zijn eerste twee Galileo-navigatiesatellieten in de ruimte brengen vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Om deze eerste twee satellieten een naam te geven, organiseerde de Europese Commissie een unieke tekenwedstrijd voor kinderen in alle EU-lidstaten met als centraal thema 'ruimte en ruimtevaart'. De winnaar in elk land mag zijn/haar naam geven aan één van de 27 Galileo-kunstmanen.
Op 7 juni 2011 rond 08u41 Belgische tijd vond op het oppervlak van de zon een reusachtige uitbarsting plaats. Deze zogenaamde 'M2.5' zonnevlam veroorzaakte een krachtige 'coronal mass ejection' (CME) die energetische geladen deeltjes met hoge snelheid de ruimte inblies. De energie die op dat moment vrijkwam is te vergelijken met die energie die vrijkomt bij miljarden waterstofbommen.