Artistieke impressie van Proba-2 in een baan om de Aarde
Foto: ESA

Miljoenen mensen hebben op maandag 21 mei 2012 tussen 00u10 en 03u36 Belgische tijd in Azië en Amerika kunnen genieten van een totale Zonsverduistering. De eclips was zichtbaar in China, Taiwan, Japan, in de Stille Oceaan en was zichtbaar tot in Texas, USA. In Europa was deze eclips niet zichtbaar. Op sommige plaatsen kon men zelfs genieten van een prachtige 'ringvormige eclips' waarbij de Maan niet de volledige Zonnerand bedekte.

Wie deze eclips eveneens zag, was de in België gebouwde Proba-2 satelliet. Deze ESA micro-satelliet, uitgerust met enkele Belgische instrumenten, kon deze Zonsverduistering tot wel viermaal toe waarnemen. Proba-2 draait éénmaal om de 100 minuten om de Aarde en vloog hierdoor viermaal op het moment van de eclips door de schaduw van de Maan. SWAP, een UV-camera aan boord van Proba-2, kon hierdoor de Zonsverduistering viermaal filmen toen de kleine satelliet op een hoogte van 700 kilometer boven het Aardoppervlak vloog. SWAP staat voor 'Sun Watcher using Active Pixel System detector and Image Processing' en is een Extreem Ultraviolet (EUV) zonnetelescoop die ontwikkeld werd door het Centre Spatiale de Liège en gebruikt wordt door de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB). Naast het in beeld brengen van dit prachtige schouwspel werd deze Zonsverduistering door de Proba-2 wetenschappers ook gebruikt om de pixels van de SWAP-camera te karakteriseren. Op plaatsen waar de Maan de Zon bedekt, zou SWAP in theorie een pikzwart beeld moeten geven. Verstrooid licht of ruis kan er uiteindelijk voor zorgen dat deze gebieden niet zwart maar wel grijs worden weergeven. Hierdoor kunnen de wetenschappers bepalen hoe goed elke pixel de echte EUV-intensiteit van de Zon benadert. 

Klik hier voor het Proba-2 filmpje van de Zonsverduistering!

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens